NPPE Breed Library Info Page

Пиренейско планинско куче

Пиренейско планинско куче | Породи кучета

Наистина са мощни с добре балансирана и елегантна стойка, чиито движения са бавни, уверени и плавни, като предните крайници не участват толкова в тях. Пиренейските планински кучета са чисто бели или бели на петна, също като при язовеца. Други окраски са самурено черното на вълка, лимонено жълтото, оранжевото или жълтокафявото, като петнистостта е главно по главата, ушите и основата на опашките. Оптималният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 70 см, а теглото им е 50 кг. Възрастните женски екземпляри са с ръст 65 см и тежат 40 кг.

Пиренейско планинско куче | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Пиренейско планинско куче | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Пастирско
Мексиканско голо куче | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Макар да се знае, че произхожда от Пиренеите – планинската верига, деляща Франция от Испания – не се знаят подробностите. Знае се само, че са пазели стада във Франция от хилядолетия и са открити вкаменелости, които свидетелстват за съществуването на тази порода от Бронзовата ера (1800-1000 г. пр. Хр.). Преди началото на Френската революция, породата е охранявала големите замъци в Южна Франция. Не е известно точно с кои породи е била извършвана кръстоската, но вероятно това са били унгарският куваш, маремската овчарка от Италия и анатолийската овчарка от Турция. До ден-днешен породата се използва като работно куче във Франция, като пази овце и добитък от крадци, а и хищници.

Характер

Пиренейските планински кучета се привързват лесно. Те обаче могат да проявят агресия към други кучета с подобни размери. Не се предоверяват на непознати и вие и вашето семейство ще бъдете защитени срещу неканени гости. Тези кучета може да са твърдоглави, та чак вироглави и не са подходящи са стопани, които купуват куче за първи път. Трябва им по-опитен стопанин.

Здраве

Като цяло, това е жилава порода. Като повечето едри породи обаче има вероятност да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

За да се избегне прекомерното напрежение върху костите и крехките тъкани на кутретата, трябва постепенно да увеличавате продължителността на разходките. Това важи дори за възрастните екземпляри. Предвид размера им, не са им необходими прекалено много разходки, но с времето ще трябва все повече да ги оставяте да тичат на воля, но винаги трябва да са в полезрението ви.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Кучето трябва да се разресва или разчесва по веднъж или два пъти на ден, за да премахнете падналите косми. Това е особено важно по време на периода на линеене. Ако не направите това, козината ще започне да линее и козината ще изглежда увредена и без блясък. Къпете го редовно и бъдете предупредени, че това не е лесна задача!

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук