Пиренейска овчарка

Пиренейска овчарка

Това е куче със средни размери и така се числи сред по-дребните породи овчарки. Слабо и с атлетична структура, козината му е със средно дълъг до дълъг пригладен косъм. Окраската на козината се среща в светлобежово, сивкаво, лъскаво черно по подобие на коса, сиво-синкаво или пъстро, черно или черно-бяло. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 40-48 см, а женските екземпляри – 38-46 см. Тежат между 7 и 15 кг.

Пиренейска овчарка
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Пиренейска овчарка
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Пиренейска овчарка
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Пиренейската овчарка (Le berger des Pyrénées) е една от най-старите френски породи и е сигурно, че съществува от поне XIX век. Използва се за охрана на големи стада овце в планинския регион на Пиренеите и достига други региони по света след Първата световна война, когато френската армия го използва като пощенско куче. Работи и като пазач на стада овце в провинциалните региони на Франция, но вече е предимно декоративно куче.

Характер

Това любознателно и енергично куче е винаги нащрек и пази мощните си охранителни инстинкти, които трябва да се пренасочат в положителна насока. По природа страни от непознати, но трябва да е и добронамерено с тях. Това не е порода за стопани, които купуват куче за първи път, но ще се чувстват идеално в по-опитни ръце, в които ще приемат всякакво обучение.

Здраве

В общия случай пиренейската овчарка се радва на добро здраве, но, подобно на много други породи, може да страда от различни наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Поради своите размери разполага с много енергия и се нуждае от поне час тичане на воля, а защо не и повече. Справят се успешно с всякакви видове кучешки спортове – от послушание и пъргавина до ловене на топка във въздуха и състезания за бързина и издръжливост. Учи с готовност, защото е развито физически и психически.

Хранене

В хранителния режим на това куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Две са разновидностите на козината – дълга и средно дълга. И двете козини са с твърда структура и изискват разчесване по два пъти седмично, за да няма по нея възли и сплъстявания.