Парсън ръсел териер (къса/гладка козина)

Парсън ръсел териер (къса/гладка козина)

Парсън ръсел териерът е относително дребен, активен и жизнен териер. Те имат сравнително дълги крайници, с които поддържа темпото на конете, а с фината си физика могат да влязат къде ли не. Бели или предимно бели като окраска на жълтокафяви, лимонено жълти или черни ивици (обикновено се виждат по главата или опашката). Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 36 см, а женските – от 33 см. Тежат между 5 и 8 кг.

Парсън ръсел териер (къса/гладка козина)
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Парсън ръсел териер (къса/гладка козина)
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Парсън ръсел териер (къса/гладка козина)
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Парсън ръсел териер се появява и затвърждава през XVIII век в Девън от преподобния Джон Ръсел. Той се ражда през 1795 г. в семейство, в което хоби е бил ловът на лисици. Искал е куче, което може да бяга редом до коне, да се надбягва с хрътки и е било достатъчно дребно, за да изкара лисиците от техните дупки. Докато учи в Оксфорд вижда и купува идеалното куче за своите цели, които са принадлежали на млекар. Счита се, че това е било първото куче, известно като Джак Ръсел. Когато е бил свещеник, Джон Ръсел се посвещава както на църквата, така и на чифтосването на териерите за лов на лисици.

Характер

В общия случай този териер е дружелюбен, предан и се привързва бързо. С други думи индивидуалността му е ярка. Това са идеалните домашни любимци за семействата с активен начин на живот и трябва да се социализират отрано, особено с котките и другите кучета. Скоро градинарите скоро ще открият, че хоби на това куче е да рие!

Здраве

В общия случай парсън ръсел териерът, като всички останали териери, е жилава порода. Като повечето породи обаче може да страда от наследствени нарушения на зрението и, следователно, е важно да премине очен преглед.

Активност

За този дребосък движението наистина е начин на живот. Дългите разходки са нещо, което те харесват истински. Затова, свалите ли каишката, те ще се втурнат по следа. Работете усилено по изучаването на командата „Ела!“, преди да му свалите каишката, тъй като парсън ръсел териерът така обича да се прави на ударен и да не чува какво му се казва!

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината на това куче може да е груба, начупена или гладка, с гъст подкосъм. В общия случай щавенето е необходимо да се прави поне два пъти годишно, като падналите косми се прочистват с ръка. От специалистите в развъдниците можете да получите пълни инструкции за всичко необходимо. Трябва да го разчесвате по веднъж седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук