NPPE Breed Library Info Page

Папийон

Папийон

Това куче има великолепен и изящен външен вид, чиито уши приличат на тези на (нощна) пеперуда. Козината на тази порода е дълга и копринена на допир, като в общия случай тя е бяла на цветни петна За повече информация вижте характеристиките на породата. Трицветната козина е черно-бяла със специфични жълтокафяви ивици. Възрастните екземпляри достигат ръст 20-28 см и тежат 3-5 кг.

Папийон
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Папийон
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Папийон
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Мини шпаньолите са изобразени на много ренесансови платна и са много сходни с тази порода. Счита се, че породата се е появила във Франция или Белгия. Папийонът е домашният любимец на кралските и аристократичните среди на континента и се счита, че на път към гилотината Мария-Антоанета е носела такова кученце. Породата, в превод от френски „пеперуда“, се нарича така заради големите му уши, които изглеждат като пеперуда с разперени криле. Ако кучето е и с клепнали уши, тогава се нарича фален (в превод от френски „нощна пеперуда“).

Характер

Бдителното, дружелюбно и енергично кученце ще се отблагодари за вниманието с добро отношение. Харесва му да участва в семейните дейности, както и да прекарва време в скута на хората!

Здраве

Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Подобно на много породи обаче страда от наследствени нарушения на зрението, които може да настъпят. Затова се препоръчва то да премине очен преглед.

Активност

На папийона са необходими по половин час на ден, въпреки че може и повече, ако имате тази възможност. Поради своите размери то е учудващо енергично и може да постигне успехи в състезанията за пъргавина.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Гъстата и дълга козина е копринена на допир и трябва да се разчесва по два или три пъти седмично, за да не се сплъстява.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук