NPPE Breed Library Info Page

Новошотландски ретривър

Новошотландски ретривър

Ретривърът-патичар е със средни размери и е динамично куче, чиято опашка е с гъсто окосмяване и ципести крака. Окраската им е във всички нюанси на червеното или оранжевото, като опашката е с по-гъсто окосмяване и краищата на опашката, лапите и гръдния кош са бели. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 48-51 см, а женските – 45-58 см. Тежат между 17 кг и 23 кг.

Новошотландски ретривър
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Новошотландски ретривър
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Новошотландски ретривър
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Новошотландският ретривър или толер се появява в началото на XX век, за да привлича и донася водни птици. Счита се, че те са резултат от няколко кръстоски, в т.ч. голдън ретривър, чесапийк бей ретривър, лабрадор и късокосмест ретривър. Възможно е да са далечни братовчеди на кокер шпаньола, ирландския сетер и работните колита и е възможно те да са разновидност на подобните на шпица породи. Наричали са тази порода малкият речен патичар или ярмутският толер.

Характер

Новошотландският ретривър обича просторите и е идеално подхожда за живот в семейства от провинцията с активен начин на живот. Учи бързо и може да се представя отлично в кучешки спортове, като например ловене на топка, състезания за пъргавина и т.н. То е игрив и енергичeн спътник.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче ретривърът-патичар може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Възрастният толер изисква много движение и непрекъснато трябва да му предлагате игри, в които да прояви своята динамичност. Всичко, свързано с плуването и донасянето, е идеално за това куче.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на новошотландския ретривър е със средна дължина, водоустойчива е и е с мек, гъст подкосъм. Козината не трябва да се разчесва редовно, като по два пъти седмично би следвало да е достатъчно. По време на периода на линеене може да се наложи да го правите по-често. Може да се наложи по-дългото окосмяване по лапите и ушите да се оформя от време на време.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук