NPPE Breed Library Info Page

Норвежки елкхунд

Норвежко лосово куче | Породи кучета

Това куче шпиц със средни до едри размери и е с плътна двойна козина, щръкнали уши и опашка, извита на гърба. Норвежкият бухунд е силна хръвка с четвъртита форма и компактно телосложение. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 52 см и тегло от 23 кг, а женските са с ръст 49 см и тегло 20 кг. Дебелата и гъста козина е с нюансите на сивото, а краищата на косъма са черни.

Норвежко лосово куче | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Норвежко лосово куче | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Норвежко лосово куче | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Археолози са открили скелети на кучета от породата норвежки елкхунд, датиращи от 4000-5000 г. пр. Хр. Това е шпиц, който се използва за лов на лосове. Тръгне ли по следите на лоса, ще лае и ще го задържи на място, докато не дойде ловец, за да го застреля. За първи път е показано на кучешка изложба през 1877 г. и все още се използва за лов в Скандинавия.

Характер

Това дружелюбно и уверено куче е енергично и жилаво. Тази хрътка по характер лае и ще му е необходимо обучение отрано, за да лае при команда. Това е добро семейно куче, което е независимо и се радва на компанията на любимите си хора. За чистниците трябва да е ясно, че козината му наистина линее силно.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче норвежкият елкхунд може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Необходимо е движение от поне час на ден, въпреки че норвежкият елкхунд може и повече. Това е куче, което може с километри да гони лос в най-суровите атмосферни условия. Уверете се, че кучето е на хладно, ако навън е горещо.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Водоустойчивата козина на норвежките елкхунди съставят дебел, вълнист подкосъм и обилна четина, която е по-дълга по задната част на хълбоците, по врата и опашката. Достатъчно е разресване с четка по два или три пъти седмично, като е необходимо ежедневно разчесване, когато козината линее.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук