Норвежки бухунд

Норвежки бухунд

Средното по размери куче шпиц с плътната си двойна козина, щръкнали уши и опашка, извита на гърба, норвежкият бухунд е с фина костна структура и със скъсено, компактно телосложение. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 45 см, а женските – малко по-малко и тежат приблизително 14-18 кг. Вълнистият подкосъм е покрит с гъста и гладка четина, като окраската е в жълтия цвят на пшеницата, в черно, червено или самурено черно.

Норвежки бухунд
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : По-рядко от седмица
Норвежки бухунд
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Пастирско
Норвежки бухунд
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата норвежки бухунд е много сходна с тези, които са били открити в гробовете на викингите, датиращи от 900 г. сл. Хр. Братовчед е на исландската овчарка, а норвежкият бухунд е бил отглеждан като универсално селско куче. Спътник е на овчарите, хрътка и пазач. Всъщност, името му в превод от норвежки е „селско куче“ и все още се използва за същата цел в родината.

Характер

Това храбро, смело и активно куче е отлично за семейства, които нямат нищо против силното линеене на козината по веднъж или два пъти годишно, както и за всички, които могат да го обучат да не лае твърде много! Това е идеален компаньон за семейства, които водят активен начин на живот, където могат да бъдат обучени на някой от кучешките спортове, които изискват динамика.

Здраве

За породата норвежки бухунд се знае, че се радват на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Норвежкият бухунд се нуждае от един до два часа движение на ден. Използва се като куче, което ориентира глухи хора и също така се справят добре по отношение на пъргавост и послушание. Ще се радва, ако му бъдат представени нови предизвикателства. Предвид дебелата козина и географския му произход, то не се чувства добре, когато му е топло, затова трябва да го държите на хладно, ако навън е много горещо. Затова през лятото го извеждайте рано сутрин и/или късно вечер.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Двойната козина на бухунда линее силно веднъж или два пъти годишно и тогава трябва да го разчесвате ежедневно. През останалото време е достатъчно разресване по два пъти седмично.