Норфолкски териер

Норфолкски териер

Днес Норфолкският териер е сред най-дребните териери. С груба, твърда, права и водоустойчива козина, която е с всички нюанси на червеното, златистото, черното, жълтокафявото или сивкавото. В идеалния случай тези териери достигат ръст от холката до земята от 25 см и тежат 4-5 кг.

Норфолкски териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : Веднъж седмично
Норфолкски териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Норфолкски териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата Норфолкски териер съществува вече близо 100 години. Сред предшествениците на това дребно куче са бордър териерът и неговите предшественици, кеърнтериерът и червеният териер от Ирландия. В края на XIX век те добиват популярност сред студентите от Кеймбриджкия университет и те се превръщат в техен талисман. Първоначално това куче е известно като норички териер. Някои от тези кучета са с изправени и щръкнали уши, а други са с плътно прилепнали клепнали уши. През 1965 г. териерът е преименуван в норфолкски териер.

Характер

Норфолкските териери са интелигентни, жизнени и дружелюбни кучета, които може да са своенравни на моменти. Създават добър контакт с по-възрастните деца и повечето хора в активна възраст са харесвали тази порода. Изглежда те се социализират отрано, особено с котките, тъй като те ще ги преследват, ако им бъде даден дори най-малкият шанс. Обичат да лаят и копаят. Поради тази причина инстинктите трябва да се канализират по надлежния начин.

Здраве

Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата), но в общия случай норфолкският териер е жилава порода.

Активност

Този дребен териер ще се приспособи към живота в града, но би предпочел простора на провинцията. Харесва им да излизат навън и повече от всичко обича да рие с часове. Ако му заделите място в двора, това куче ще бъде повече от доволно! Възрастният екземпляр трябва да се извежда поне по час на ден.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Твърдата и груба козина е относително лесна за поддържане в добро състояние, като е достатъчно разчесване по веднъж или два пъти седмично. Козината ще трябва да се чисти с ръка два пъти в годината. Можете да получите съвет от професионален фризьор или от специалист от развъдниците.