NPPE Breed Library Info Page

Нюфаундленд

Нюфаундленд | Породи кучета

Кучето нюфаундленд най-добре се описва като деликатния гигант. Те са едри с тежка костна структура и козина. Като кутрета те изглеждат като малко плюшено мече, което обича да се гушка, но това детство не трае дълго, което израства толкова бързо. Окраската може да е черна, кафява или черно-бяла (Ландзеер). Възрастният мъжки екземпляр достига ръст от 71 см и тежи 64-69 кг, а женският – ръст от 66 см и 50-54,5 кг.

Нюфаундленд | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Нюфаундленд | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Работно
Нюфаундленд | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Почти сигурно е, че породата нюфаундленд не е обитавала първоначално областта Нюфаундленд. Този канадски остров обаче е бил обитаван от местни жители и техните кучета са били с черти, сходни с тези на вълците през XV век. Тези кучета са били използвани за лов, донасяне и носене на плячка. Когато европейци започват да заселват острова, то са били запазени само най-полезните и послушни кучета. Оцелелите кучета са били чифтосвани с други кучета, внасяни в острова от търговци. Полученото в резултат поколение не е имало стопани. С годините започва да се появява куче, което прилича на днешната порода нюфаундленд. До началото на XVIII век започва да се говори за необикновените кучета, които са можели да теглят тежки товари и които са помагали на рибарите да стигнат до Европа. Тогава реално започна чифтосването.

Характер

Нюфаундлендите са послушни, нежни и са страхотни домашни любимци, които се справят отлично както с хората, така и с други животни. Те имат естествен инстинкт за самосъхранение, което може да ви подразни, защото все ще ви дърпат от водата! Това са открити кучета, които бликат от енергия и се счита, че това е една от най-дружелюбните породи.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче може да развие дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Уязвими са на заболявания на пикочния и жлъчния мехур.

Активност

Трябва да следите движението на нюфаундлендите, докато те растат, и се уверете, че не е настъпило увреждане на костите и ставите. Обичат да са във водата, като плуването е любимо тяхно занимание. Здравият възрастен екземпляр се нуждае от поне час движение на ден, но с удоволствие би приело повече.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Двойната козина е гъста, омазнена и устойчива на вода и се нуждае от много разчесване. Кучетата нюфаундленд следва да се разчесват ежедневно, като особено внимание трябва да се отделя на окосмяването по крайниците, защото там има вероятност те да се сплъстят.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук