NPPE Breed Library Info Page

Немски грубокосмест пойнтер

Немски твърдокосмест дакел | Породи кучета

Едрото и мощно ловджийско куче е малко по-издължено, отколкото би трябвало предвид неговия ръст. Възрастният мъжки екземпляр достига ръст 60-67 см и тежи 25-34 кг, а женският – ръст 56-62 см и тегло 20,5-29 кг. Има дебела груба козина, гъсти вежди и характерна брадичка. Като окраска се среща в червеникаво-кафяво и бяло, в монохромно червеникаво-кафяво или в бяло и черно.

Немски твърдокосмест дакел | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Немски твърдокосмест дакел | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Немски твърдокосмест дакел | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

В Германия породата Грубокосместо гонче съществува вече над двеста години. С дебелата си, защитна козина едрите, жилави кучета са способни да оцелеят при всякакви атмосферни условия и на всякаква надморска височина, било то алпийски региони, гъсти гори и открити обработваеми площи. Няма сигурни свидетелства, но се счита, че предшественици на Немския грубокосмест пойнтер са Еърдейл териерът, Фоксхаундът, Френският грифон, както и някои разновидности на Немския пойнтер.

Характер

Благото, уравновесено и бдително куче обича да учи и се привързва до пълна преданост към хората, които му допадат. Ако не получи адекватен умствен и физически стимул, може да започне да руши. Това куче наистина изисква надлежна грижа от стопаните си.

Здраве

В общия случай Немският грубокосмест пойнтер се радва на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Епилепсията също е често срещано заболяване при тази порода кучета.

Активност

Това е куче, което обича да излиза навън и са му необходими поне два часа разходка на ден. Стопаните, които обичат да се излежават по цели дни, задължително трябва да изберат друга порода. Ако сте по дългите разходки с кучето си, или ви харесва да го обучавате на трудолюбие, пъргавина или на лов със соколи, това е породата за вас.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Подкосъмът е дебел, четината е груба и е с дължина около 4 см. Грижите за козината включват нейното разчесване по два пъти седмично, а щавенето й от паднали косми трябва да се извършва поне два пъти годишно. Ако това е необходимо, процедурата може да се извършва и по-често.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук