NPPE Breed Library Info Page

Немски късокосмест пойнтер

Немски късокосмест пойнтер

Кучето е едро, с добре развита мускулатура и благородна осанка. Възрастните екземпляри достигат височина 58-64 см, а женските – 53-59 см. Тежат между 25 и 32 кг. Късата и прилепнала козина е с окраска в най-различни комбинации и шарки на червеникаво-кафявото, бялото и черното. За повече информация вижте характеристиките на породата.

Немски късокосмест пойнтер
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Немски късокосмест пойнтер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Немски късокосмест пойнтер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Създаден в Германия през XIX век от хрътки-преследвачи и пойнтери, по-специално от породите Фоксхаунд, Швейцарска хрътка, Испански пойнтер и Английски пойнтер, Немският късокосмест пойнтер се отличава с универсални умения. Еднакво добре се справя по земя и вода с лов, насочване, носене и връщане на предмети и животни. Една от първите породи, внесени от Германия в Обединеното кралство, Немският пойнтер е предпочитан домашен любимец и спътник, както и хрътка, която се използва и за работа.

Характер

Късокосместият немски пойнтер е с остър ловджийски нюх и енергия, с която може да изпълни първоначалното си предназначение на работна хрътка. Това е идеалното куче за семейство с активен начин на живот, което може да се грижи само за себе си. Това е предан, приятен и любящ домашен любимец.

Здраве

В общия случай Късокосместият немски пойнтер се радва на добро здраве. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Епилепсията също е често срещано заболяване при тази порода кучета.

Активност

Късокосместият немски пойнтер е много динамичен и, за да изразходва енергията си, трябва да се извежда на разходка поне по два часа на ден. Ако не се натича и стимулира умствено, ще му доскучае и може да започне да руши дома. Обича да носи предмети както от водата, така и от земята.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Късата козина е доста груба като структура, която се издължава под опашката. Изисква много малко грижи, като ще трябва да се разчесва по веднъж седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук