NPPE Breed Library Info Page

Немски дог

Немски дог | Породи кучета

Немският дог е много голямо куче, което е силно и с добре развита мускулатура. Главата е четвъртита и издължена. Късата, прилепнала козина може да е светлобежова, черна, синя, сиво-кафява или бледозелено на цвят. Достигнат ли година и половина, тези кучета достигат оптимален ръст от 76 см и тежат 54 кг. Женските екземпляри на същата възраст са на ръст от 71 см и тегло 46 кг.

Немски дог | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Немски дог | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Немски дог | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Кучета, наподобяващи Немския дог, има по изображения в египетските гробници, датиращи от XXII век пр. Хр. Те са с по-къси крака, които по своето телосложение наподобяват дог. Тези разновидности на дога печелят популярност сред търговците в много други държави. В Германия породата се доразвива до кучето, познато и до ден-днешен. Счита се, че между първоначалната разновидност на дога и Грейхаунда се осъществява кръстоска, с която се придава стройност и пъргавина на кучето, известно днес като Немски дог. Първоначално използвани като преследвачи на бикове през 1592 г., те се използват от аристокрацията за лов на диви глигани. До XIX век се използват от аристократи, които устройват лов на едър дивеч.

Характер

Немският дог се привързва лесно. Много бързо сближават дистанцията и са предани на семейството и тяхното обкръжение. Много подходящи са за семейства с активен начин на живот. Те бързо съобщават за това, че са пристигнали непознати, което ги прави отлични кучета-пазачи. Този истински гигант трябва да се социализира и обучава още от малък.

Здраве

Немският дог е предразположен към заболявания, които се срещат често при другите породи кучета. Такива например са раздуване на стомаха и преплитане на червата, сърдечни заболявания, най-различни нарушения на костната структура и някои форми на агресивен тумор на костите (остеосарком).

Активност

Възрастният и здрав екземпляр се нуждае от два часа разходка на ден. Харесват им разходките в присъствието на семейството, но ще се радват да прекарат време пред камината, като се радват на уюта, който им се предоставя. Докато кучето расте, то не трябва да се движи много, тъй като може да се предизвикат сериозни здравословни проблеми с костите, ставите и мускулите.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късата, гладка и дебела козина на Немския дог не изисква много грижи и е необходимо разчесване на всеки 7 до 10 дни. Може да се разчесва с гумена ръкавица, която ще премахне падналите и падащите косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук