Мопс

Мопс

Мото на тази порода е „Multum in parvo“, т.е. „много в малкото“. Мопсът е декоративно куче, чийто ръст в зряла възраст достига 25-33 см, но заради четвъртитото си, набито телосложение с добре развита мускулатура, е изненадващо тежко, 6,3-8,1 кг. Късата, мека и лъскава козина е сребриста, оранжево-розова, светлобежова или черна.

Мопс
  • размер : Мини
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Мопс
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Мини
Мопс
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Счита се, че това куче с дълга и славна история е внесено от Китай от европейски търговци. Породата се доразвива в Нидерландия преди началото на XVI век. Породата мопс развива тесни връзки с нидерландската кралска династия и в двора на Орания-Насау, а след Революцията от 1689 г. до Уилям III, който тогава се възкачва на английския престол, е вървял мопс и така породата добива популярност в аристократичните среди.

Характер

Това очарователно и добронамерено декоративно куче се радва на живота и общува с желание. Тези малки кучета са с ярка индивидуалност и мопсът ще хареса и младо, и старо. Макар тихо и спокойно в общия случай, има и своите палави, та чак клоунски прояви. Ще ви съставя много добра компания, ако му отделите нужното време. То наистина не обича да се дели от любимите си хора задълго.

Здраве

Най-често срещаните здравословни проблеми са свързани с плоската му муцуна, което води до обструкция на дихателните им пътища и затруднено дишане. Следователно трябва да се избягва свръхнапрежението или прегряването. Податливи са и на нарушения на зрението и, подобно на повечето дребни породи обаче, слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата).

Активност

Мопсът трябва да се извежда по 30 минути на ден, но с удоволствие би се разхождало по цели дни, а и би ви следвало, без да проявява капризи, когато имате задачи навън. Горещото, че дори топлото, време не е за него. Затова, ако сте навън с него, нека да остане в колата, иначе ще развие задух.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината на мопса изисква малко грижи, като ще трябва бързо да се разчесва по веднъж седмично. Бръчките около носа на кучето трябва да се почистват ежедневно, както и ушите и очите.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук