NPPE Breed Library Info Page

Едър мюнстерлендер

Едър мюнстерлендер

Едрите мюнстерлендери (или мюнстерите) са кучета с добри пропорции с добро поведение. Техните козини са гъсти и лъскави с по-голямо окосмяване по крайниците и опашката. По-дребната разновидност повече прилича на сетера, но във всички останали аспекти, с изключение на окраската, имат сходен външен вид. Големите мюнстерлендери са пъстри, като доминиращ е черният или синкавият цвят, докато по-дребната версия е кафява (червеникаво-кафява) или шарена с доминиращ бял или червеникаво-кафяв цвят. Възрастният мъжки екземпляр достига ръст от 60-65 см и тежи 25-29 кг, а женският – ръст от 58-63 см с тегло 25 кг. Възрастният дребен мюнстерлендер на свой ред е с ръст от 54 см и 52 см съответно за мъжките и женските екземпляри, а теглото им варира между 15 и 17 кг.

Едър мюнстерлендер
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Едър мюнстерлендер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Едър мюнстерлендер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

През XIX век тези кучета-птичари от Германия пристигат във всякакви форми, размери и окраски на козината. През втората половина на XIX век, поради нарастващия интерес към индивидуалните породи, бяха разграничени няколко типа. Когато Германският клуб на любителите на дългокосместия пойнтер състави своите стандарти, като поради някаква причина единствената позволена окраска на козината е била червеникаво-кафяво и бяло. Черно-белите кутрета, някои от които с отлични расови разновидности, бяха представени на селските стопани и ловци от регион Мюнстер, Германия. Тогава при чифтосването окраската на козината не е била важна. Възможно е в кръстоската да са били добавяни други породи, например шпаньол или други типове сетери, като до 1919 г. породата едър мюнстерлендер получава официално признание да се разраничи по право от по-дребната разновидност на породата.

Характер

Тези кучета наистина се харесват и се привързват лесно към семейството, други кучета и домашни любимци. Повечето от тях проявяват невероятно търпение към децата. Мюнстерлендерите обаче действат като хрътки, когато е необходимо, и може да лаят доста. Те са смели, с готовност работят и имат много благ характер, като винаги проявяват желание да се харесват. Нуждаят се от стопани, които ще прекарват много време с тях и ще е необходимо да им обръщате много внимание. Прави впечатление, че животът наистина е нещо хубаво за тях и стопаните им ще искат същото!

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция), но не са чести. Следователно е препоръчително преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Няма често срещани здравословни проблеми, които да са свързани с дребния мюнстерлендер.

Активност

Едрите мюнстерлендери са предимно кучета за полеви спортове, но ще се приспособят с готовност към семейния живот, стига да им бъде предоставена възможността да се движат. Обичат да са във водата, но трябва да сте внимателни да не отплуват прекалено надалеч. Това са отлични компаньони за активни хора, на които им харесва както работата, така и играта.

Хранене

В хранителния режим на по-дребната порода мюнстерлендери е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене. Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при тази порода. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

За козината на едрите мюнстерлендери не са необходими особени грижи. Достатъчно е седмично разчесване и разресване. Окосмяването около ушите, предните и задни крайници, както и опашката ще трябва да се оформя от време на време. Излишното окосмяване между възглавничките на лапите трябва да се подстригва от време на време. Това са кучета, които обичат да са навън, каквото и да е времето.Ето защо калта и мръсотията трябва да се почистват, това от само себе си се разбира.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук