NPPE Breed Library Info Page

Неаполитански мастиф

Неаполитански мастиф | Породи кучета

Това куче с гигантски размери и мощно и мускулесто телосложение е с великолепна осанка. По-издължен е отколкото би трябвало предвид ръста. Възрастният мъжки екземпляр е с ръст 65-75 см и тежи 50-70 кг, а женският екземпляр е с по-дребни размери. Късата и гъста козина е с окраска в няколко цвята и нюанса (черно, синкаво, сивкаво, кафеникаво), включително пъстър, а кожата по тялото и главата е доста отпусната, въпреки че това не би следвало да е прекомерно.

Неаполитански мастиф | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Неаполитански мастиф | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Неаполитански мастиф | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Породата кучета неаполитански мастиф произхожда от древната разновидност молос – едра и свирепа порода кучета-пазачи, използвани от римляните. Счита се, че се използват по арените и като свирепи кучета на войната. Използвало се е като полицейско куче и куче-пазач. Счита се, че докато е бил в именията на Неапол той инстинктивно е знаел кои са границите, които е трябвало да пази, и са го оставяли да тича на воля.

Характер

Кучето-пазач е от съществено значение, а неаполитанският мастиф проявява бдителност по всяко време. Това е едно уравновесено и предано куче, което страни от хора. Предвид естествения си охранителен инстинкт, социализирането от ранна възраст е от съществено значение и се нуждае от опитни хора. Ако се отглежда с друго куче, то с радост ще го приеме, но би било най-добре, ако беше от обратния пол. Разходите по обгрижването на това едро куче следва сериозно да се обмисли преди покупката.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче неаполитанският мастиф може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Те са особено податливи на кожни инфекции.

Активност

За възрастен екземпляр е необходим поне час движение, но докато все още растат, кутрето не следва да се излага на прекомерно напрежение, за да не пренапрягат ставите.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късата козина изисква малко грижи, като ще трябва да се разчесва по веднъж седмично. По много пъти на ден ще трябва да изтривате устата на кучето и около къщата и по мебелите може да остане слюнка, а по лицевите гънки и в областта на устата ще е необходимо почистване по веднъж или два пъти седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук