NPPE Breed Library Info Page

Мини бул териер

Мини бул териер

Мини бул териерът прилича на бул териера по всичко, освен по своя размер, като възрастните екземпляри достигат ръст 35,5 см и тегло от 11-15 кг. Това е куче с мощна мускулатура с яйцевидна глава. Късата козина се среща в най-различни комбинации, включително в бяло, черно, шарено, червеникаво, светлобежово и като съчетание от три цвята. За повече информация вижте характеристиките на породата.

Мини бул териер
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Мини бул териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Мини бул териер
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Дребната разновидност на бул териера, а именно мини бул териерът, се създава чрез селекция в началото на XIX век. Кучето се използва както като мишеловец, така и като компаньон. По-едрият екземпляр обаче се радва на още по-голяма популярност и поради липсата на интерес към това по-дребно куче до началото на ХХ век се стига до заличаването му от регистъра на Киноложкия клуб през 1918 г. За щастие се намират любители на породата, благодарение на които тази порода продължава да съществува. През 1938 г. те дори създават клуб.

Характер

Известно с привързаността си към хората, мини бул териерът е забавен и в него има живец, въпреки че може да е и инат, ако не го мотивират правилно. Може да е по-малко като размери от по-едрия си братовчед, но дали това дръзко, енергично куче го знае? Това е голямо куче в малка обвивка и съвсем няма да се притесни, ако насреща му застане по-едро куче. Социализирането на кучето е наистина важна и трябва да се извърши отрано и много старателно. Ето защо, освен че трябва да го научите да ходи на каишка, трябва да го научите и да не я гризе!

Здраве

Най-често срещаният здравословен проблем при тази порода е глухотата, най-вече при белите бул териери. Кучетата може да се изследват за глухота от малки. Относително често тези кучета се разболяват от наследствени болести, като например бъбречни, сърдечни и кожни заболявания.

Активност

Трябва да се извежда по един час дневно, въпреки че мини бул териерът може и много повече, ако му се представи тази възможност.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Късата козина е с твърд и лъскав косъм. Възможно е през зимния сезон да се появи и по-мек подкосъм. Изискват се минимални грижи за козината, не повече от веднъж седмично. Когато козината линее обаче разчесването може да се прави по два-три пъти седмично, за да се премахнат падналите косми и за да не опадат те по килима, дрехите и мебелите!

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук