NPPE Breed Library Info Page

Мекокосмест пшеничен териер

Мекокосмест пшеничен териер | Породи кучета

Кучето е средно по размери с характерна копринена, леко вълниста козина, която му придава естествен, непринуден вид. Това куче е с много характерна козина и е описана като топлият цвят на зряла пшеница. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 46-49 см и тежат 16-20,5 кг. Женските на свой ред са малко по-дребни.

Мекокосмест пшеничен териер | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Мекокосмест пшеничен териер | Породи кучета
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Мекокосмест пшеничен териер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Отговорът на ирландския фермер на нашествието на вредителите се нарича мекокосмест пшеничен териер. Породата се чифтосва и развива от двеста години. Успешно лови всякакви плъхове и е отлично куче за селски начин на живот. За първи път породата получава официално признание от Ирландския киноложки клуб в края на 30-те години на ХХ век, а от Киноложкия клуб на Обединеното кралство – 10 години по-късно. Мекокосместият пшеничен териер е най-старият териер в Ирландия и е доказателство за това, че ирландският талант в чифтосването нито започва, нито свършва със състезателните коне.

Характер

Те са с ярка индивидуалност и чувство за хумор. Тъй като участват във всичко, с което се занимавате, ще намерите много доказателства, че на тях може да се разчита. Ще ви държат нащрек, като от време на време се държат неправилно, но като цяло винаги са в добро настроение по възможно най-добрия начин. Учат бързо, но като повечето териери – може да проявят инат.

Здраве

В общия случай мекокосместият пшеничен териер се радва на добро здраве, но във ветеринарната литература се съобщява за някои наследствени заболявания. Това са някои заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт. Податливи са и на някои кожни заболявания на алергична основа.

Активност

Динамичните кучета се нуждаят от достатъчно движение и не е изключено да са буйни у дома. Възрастният екземпляр трябва да се разхожда като минимум по час на ден, макар че не би отказал повече, ако имате тази възможност.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Нелинеещата нежно виеща се козина е копринена на допир и трябва да се разчесва по няколко пъти седмично, за да я поддържате в чист вид, лъскава и без възли и сплъстявания. Разчесването трябва да се прави по-често между 7-ия и 24-я месец, когато козината гъстее.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук