NPPE Breed Library Info Page

Дог

Дог

Едрото куче е с широка глава, също толкова широк гръден кош и не е учудващо, че краката му са леко раздалечени. Като цяло, е с мощна мускулатура и набита структура. Възрастният екземпляр достига ръст 72-80 см и теглото му достига 73 кг. Късата му козина е с окраска в оранжево-розово, светлобежово или пъстро.

Дог
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Дог
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Дог
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Догът е древна порода, населявала Обединеното кралство от доримски времена. След като римляните идват по тези земи, излизат и по арените на римските стадиони за битка срещу гладиаторите. Това куче е било използвано и във военни действия, като 400 екземпляра от тази порода са били използвани в периода на Свещената римска империя, от времената на Хайнрих VIII до тези на император Карл V, като част от военния арсенал. Породата се използва и като примамка на бикове и мечки, а също за куче-пазач.

Характер

Спокойното куче е предано към стопаните си. Макар да е куче-пазач, то не лае, когато види непознат. Ако в семейството има деца, кучето ще се привърже към тях, но поради самия факт, че е едро, е възможно то да ги нарани, без да иска. Поради тази причина най-добре е то да е в семейство с по-големи деца.

Здраве

Подобно на повечето породи тези кучета може да страдат от най-различни наследствени нарушения на зрението и от дисплазия на бедрото и лактите (ставни заболявания, които може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Уязвими са на заболявания на пикочния и жлъчния мехур. Не са изключени и проблемите с връзките на коляното (възпаление на кръстната връзка).

Активност

Породата дог трябва да се извежда по час на ден, обичат да мързелуват, да подремват на някое удобно и тихо местенце. Докато растат не бива да ги предизвиквате да играят твърде много, защото е възможно гръбнакът им да се изкриви. Не е изключено мускулите и ставите им също да се увредят.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късата козина е по-груба в зоната на врата и раменете и тя не изисква много грижи. Необходимо е разчесване около веднъж седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук