Дог

Дог

Едрото куче е с широка глава, също толкова широк гръден кош и не е учудващо, че краката му са леко раздалечени. Като цяло, е с мощна мускулатура и набита структура. Възрастният екземпляр достига ръст 72-80 см и теглото му достига 73 кг. Късата му козина е с окраска в оранжево-розово, светлобежово или пъстро.

Дог
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Дог
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Дог
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Догът е древна порода, населявала Обединеното кралство от доримски времена. След като римляните идват по тези земи, излизат и по арените на римските стадиони за битка срещу гладиаторите. Това куче е било използвано и във военни действия, като 400 екземпляра от тази порода са били използвани в периода на Свещената римска империя, от времената на Хайнрих VIII до тези на император Карл V, като част от военния арсенал. Породата се използва и като примамка на бикове и мечки, а също за куче-пазач.

Характер

Спокойното куче е предано към стопаните си. Макар да е куче-пазач, то не лае, когато види непознат. Ако в семейството има деца, кучето ще се привърже към тях, но поради самия факт, че е едро, е възможно то да ги нарани, без да иска. Поради тази причина най-добре е то да е в семейство с по-големи деца.

Здраве

Подобно на повечето породи тези кучета може да страдат от най-различни наследствени нарушения на зрението и от дисплазия на бедрото и лактите (ставни заболявания, които може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Уязвими са на заболявания на пикочния и жлъчния мехур. Не са изключени и проблемите с връзките на коляното (възпаление на кръстната връзка).

Активност

Породата дог трябва да се извежда по час на ден, обичат да мързелуват, да подремват на някое удобно и тихо местенце. Докато растат не бива да ги предизвиквате да играят твърде много, защото е възможно гръбнакът им да се изкриви. Не е изключено мускулите и ставите им също да се увредят.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късата козина е по-груба в зоната на врата и раменете и тя не изисква много грижи. Необходимо е разчесване около веднъж седмично.