NPPE Breed Library Info Page

Маремска овчарка

Маремско пастирско куче | Породи кучета

Това е едро, набито и мускулесто куче с груба бяла четина и плътен защитен подкосъм. Главата е широка между ушите и се стеснява към муцуната. Ушите са малки и поставени високо. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 65-73 см и тегло 35-45 кг, а женските – ръст 60-68 см и тегло 30-40 кг.

Маремско пастирско куче | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Маремско пастирско куче | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Пастирско
Маремско пастирско куче | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

За породата маремска овчарка са споменавали още древните италийски писатели, а от XIII век присъства по стенописите на флорентийската църква „Санта Мария дел Фиоре“. Породата води началото си от овчарките от Източна Европа, дошли по тези земи с преселението на народите. Претърпява развитие чрез кръстоска с индивидуалните породи, типични за региона, например френската пиренейска овчарка и унгарския куваш. В Италия се извърши кръстоска между късокосместото маремано и абруцезе с по-издължен гръб през 60-те на XIX век поради сезонното движение на стадата. Маремската овчарка от днешни дни все още е най-често срещаната овчарка в Италия. Счита се, че това храбро куче-пазач може да се справи с вълци, мечки и изобщо хищници, които нападат и хора.

Характер

На маремската овчарка е работно куче по душа, затова с желание пази своите стада. Те са предани на своя стопанин и няма да допуснат никого до стадото. Поради тази причина породата е и добро куче-пазач и справя с тази си роля успешно. От съществено значение е това едро и силно куче да бъде социализирано отрано, особено когато е около деца и други домашни любимци.

Здраве

В общия случай маремската овчарка се радва на добро здраве, но, подобно на много други породи, може да страда от различни наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Тази порода кучета се нуждае от много движение. На възрастния екземпляр са необходими два или повече часа разходка, въпреки че някои от тях го правят, докато охраняват своята територия. Породата се използва като пазач и е способно неуморно да тича около животните от стадото. Трудно е тази порода да се стимулира за ролята на домашен любимец, тъй като то никога не спира да работи.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано за маремската овчарка. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Тази бухнала и гъста козина изисква много грижи и кучето изисква щателно разчесване и разресване по няколко пъти седмично, за да не се сплъстява козината. Кучето ще развие екзема и повърхностна пиодермия. Възглавничките следва да се преглеждат и подстригват при необходимост.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук