NPPE Breed Library Info Page

Манчестър териер

Манчестър териер | Породи кучета

Малкото куче е с малък до среден размер, с елегантна визия и къса, лъскава козина и специфични жълтокафяви ивици. За повече информация вижте характеристиките на породата. Мускулести и елегантни, възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 41 см, а женските – 38 см и приблизителното им тегло е 7-9 кг.

Манчестър териер | Породи кучета
  • размер : Дребно
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Манчестър териер | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Манчестър териер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

По времето на Елизабет I териерите с черно и жълтокафява окраска са се използвали за лов на плъхове и друг контрол върху вредителите и това продължава с векове. В средата на XIX век са се използвали за лов на зайци. Тези дългокраки хрътки са били доразвивани като порода, за да се постигне по-елегантният им вид от днес. В края на XIX век в заводите за производство на памук е имало много такива кучета. Ето откъде произхожда наименованието на породата.

Характер

В много отношения манчестър териерът е типичен представител на породата. Характерът му е силен, но може да прояви упоритост, та чак инат и то такъв, че да се разлае. Всички достойнства на породата присъстват в него. Истински предано на стопаните си, това куче ще им се отблагодари със способността си да забавлява и обича.

Здраве

В общия случай манчестър териерът се радва на добро здраве. Подобно на много дребни породи е възможно капачките на коленете им да прищракват (луксация на пателата). Друг наследствен здравословен проблем на тази порода е болестта на фон Вилебранд (нарушение в кръвосъсирването).

Активност

Необходимо му е движение от час на ден, въпреки че може да ходи и много по-дълго. Ловджийският му инстинкт е дотолкова мощен, че може да излети след някоя птица или животинче и така да се изложи на риск. Затова, преди да започнете да сваляте каишката му, се уверете, че отговаря на командата „Ела!“.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Късата и гладка козина не изисква особени грижи. По веднъж седмично е достатъчно, за да свалите падналите косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук