Малък вендейски басетгрифон

Малък вандейски басетгрифон

Дребният вендейски басетгрифон е дребен или среден като размери, силен, с добре развит гръден кош и мощно обоняние. Той е с типичната за басетите форма – по-дълги са, отколкото би трябвало трябва, предвид ръста й. Възрастните екземпляри достигат височина от 34-38 см. Окраската на грубата, средна по размери козина може да е комбинация от бяло и лимонено жълто, оранжево, самурено черно. Може да сивее, да е на черни ивици, а не е изключено и съчетание от три цвята.

Малък вандейски басетгрифон
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Малък вандейски басетгрифон
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Малък вандейски басетгрифон
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Малкият вендейски грифон е порода, която съществува още през XVI век и произхожда от региона Вандея, западна Франция. Две са разновидностите на басетския вендейски грифон – малък и голям. Странно, но първоначално те се раждат от едно котило, но едва през 70-те години на ХХ век се налага забрана върху кръстоската на тези две разновидности. Тези кучета живеят и до днес както самостоятелно, така и на групи, и се използват за лов на диви мечки. Обонянието им е толкова остро, че могат да надушат питомните и дивите зайци отдалеч.

Характер

Малкият вендейски басетгрифон обича забавленията, екстровертно е и обича активния начин на живот. Понеже е упорито, независимо и дръзко, им е нужен стопанин, който да проявява нужното търпение и разбиране. Обича също да доставя удоволствие на околните. Разбира се добре с други кучета, деца и непознати.

Здраве

Подобно на много други породи, малкият вендейски басетгрифон може да страда от различни наследствени нарушения на зрението и затова се препоръчва извършването на очен преглед, преди кучето да бъде чифтосано. И при големите, и при малките разновидности е възможно да се развие епилепсия.

Активност

Малкият вендейски басетгрифон изисква час или повече игра дневно, като това задължително трябва да бъде на открито. Обичащо простора, това куче има инстинкта на ловно куче. Обича да рови в земята и да следва всевъзможни миризми, като понякога развива селективната глухота на хрътката!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Не пропускащата вода козина има гъст подкосъм, а четината е груба, твърда е със средно дълга козина. Изисква се седмично разчесване, както и редовно почистване на ушите.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук