Малък вендейски басетгрифон

Малък вандейски басетгрифон

Дребният вендейски басетгрифон е дребен или среден като размери, силен, с добре развит гръден кош и мощно обоняние. Той е с типичната за басетите форма – по-дълги са, отколкото би трябвало трябва, предвид ръста й. Възрастните екземпляри достигат височина от 34-38 см. Окраската на грубата, средна по размери козина може да е комбинация от бяло и лимонено жълто, оранжево, самурено черно. Може да сивее, да е на черни ивици, а не е изключено и съчетание от три цвята.

Малък вандейски басетгрифон
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Малък вандейски басетгрифон
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Малък вандейски басетгрифон
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Малкият вендейски грифон е порода, която съществува още през XVI век и произхожда от региона Вандея, западна Франция. Две са разновидностите на басетския вендейски грифон – малък и голям. Странно, но първоначално те се раждат от едно котило, но едва през 70-те години на ХХ век се налага забрана върху кръстоската на тези две разновидности. Тези кучета живеят и до днес както самостоятелно, така и на групи, и се използват за лов на диви мечки. Обонянието им е толкова остро, че могат да надушат питомните и дивите зайци отдалеч.

Характер

Малкият вендейски басетгрифон обича забавленията, екстровертно е и обича активния начин на живот. Понеже е упорито, независимо и дръзко, им е нужен стопанин, който да проявява нужното търпение и разбиране. Обича също да доставя удоволствие на околните. Разбира се добре с други кучета, деца и непознати.

Здраве

Подобно на много други породи, малкият вендейски басетгрифон може да страда от различни наследствени нарушения на зрението и затова се препоръчва извършването на очен преглед, преди кучето да бъде чифтосано. И при големите, и при малките разновидности е възможно да се развие епилепсия.

Активност

Малкият вендейски басетгрифон изисква час или повече игра дневно, като това задължително трябва да бъде на открито. Обичащо простора, това куче има инстинкта на ловно куче. Обича да рови в земята и да следва всевъзможни миризми, като понякога развива селективната глухота на хрътката!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Не пропускащата вода козина има гъст подкосъм, а четината е груба, твърда е със средно дълга козина. Изисква се седмично разчесване, както и редовно почистване на ушите.