Малтийска болонка

Малтийска болонка

Кучето е с аристократична осанка, тъмни очи и чисто бяла козина, която е дълга и копринена на допир. Възрастният малтийски екземпляр достига ръст от 25 см и тежи около 1,8-2,7 кг.

Малтийска болонка
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Малтийска болонка
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Шумно
  • Група : Териер
Малтийска болонка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Чарлз Дарвин проследява произхода на малтийската болонка до 6000 г. пр. Хр., а не я ли прави това една от най-старите породи в света? В началото на първото хилядолетие, т.е. във времената на Римската империя, управителят на Малта Публиус е имал малтийско куче, наречено Иса. Породата винаги се е радвала на популярност в кралските и аристократичните среди и на платната на художници е била редом с кралица Елизабет I и други кралски особи. Шотландската кралица Мария Стюарт е имала малтийско куче, което е обичало да се крие в полите на нейната рокля при обезглавяването й.

Характер

Макар това дребно куче да ви впечатлява с външния си вид и приятния си характер, на моменти може да е истински капризно! Вижда всичко наоколо, затова лае често и от ранна възраст трябва да преминава обучение, за да не го прави при най-малката провокация.

Здраве

Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Наследствени нарушения на зрението не са изключени, затова се препоръчва то да премине очен преглед.

Активност

На малтийското куче му стигат 30 минути разходка на ден, въпреки че няма да ви се сърди, ако прекарате повече време навън с него. Ловец е по натура, когато е навън. Та нали някога редовно е било пускано по следата на вредители!

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

За дългата и копринена на допир козина, е необходимо ежедневно разчесване. Ако се занемари, ще се образуват възли и сплъстявания, а това ще причини болка на домашния ви любимец. Ако си вземете малтийско кученце, то ще се радва на вниманието, което му оказвате с разчесването.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук