NPPE Breed Library Info Page

Фоксхаунд

Фоксхаунд

Това едро, мощно куче е с къса козина с окраска, типична за хрътките. Има характерни приклепнали уши, както и добре развити гръден кош и мускулатура. Опашката е високо вдигната, без да се извива над гърба. Достигне ли зряла възраст, на ръст е 58-64 см и тежи 29-32 кг.

Фоксхаунд
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Фоксхаунд
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Фоксхаунд
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Фоксхаунд е създадена чрез кръстоска на различни хрътки, а след това – доусъвършенствана с нова кръстоска с Грейхаунд, Фокстериер и дори Булдог. Това е била идеалната порода за настъпващата през XVIII век мода – ловът на лисици. Дотогава обект на преследване са били главно сърните. Живели са на глутници по именията, за да може заможните хора да прекарват времето си в ловуване. Ето защо породата не е била развивана до постигането на съвършения домашен любимец, нито за демонстрирането й в конкурси.

Характер

Фоксхаундът е ловна хрътка, за която животът без себеподобни е немислим. Развъждано за ловни цели, това куче едва ли би се чувствало добре между четири стени и с живот в градски условия. Дотолкова е издръжливо, че може да тича с километри всеки божи ден. Не е ли това любов към простора! Чувства се добре в компанията на други кучета и хора, деца включително, и е дружелюбно и общително куче.

Здраве

Фоксхаундът е много устойчива порода с малко здравословни проблеми.

Активност

Това куче се нуждае от поне два часа разходка на ден. Развъждан за лов по цял ден при всякакви условия и с издръжливостта, която има, може да угоди на нюха, който никога не му дава мира.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Заради големия си гръден кош, който притиска стомаха, фоксхаундът е уязвим на стомашни проблеми, като например подуване на корема. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Късата, гладка козина е гъста и осигурява защита срещу всякакви атмосферни условия и препятствия като бодливи храсти например, които със сигурност среща по време на лов. Достатъчно е разчесване на козината по веднъж седмично, за да е в добро състояние.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук