Лхаса апсо

Лхаса апсо

Лхаса апсо е дребно куче с дълга козина и набита структура. Малко по-издължени са, отколкото би трябвало предвид техния ръст. Окраската на козината е жълтоа с нюансите на златото, пясъка или меда, тъмносива, пъстра, черна, бяла или кафява. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 25 см, а женските са малко по-дребни. В зряла възраст тежат 6-7 кг.

Лхаса апсо
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Лхаса апсо
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Лхаса апсо
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Лхаса апсо се създава в Тибет от монаси и аристократи преди около 2000 години. Пазели са храмовете и манастирите. Хората от Тибет наистина са хранели голямо уважение към тези малки кучета, тъй като са считали, че са били превъплъщение на светите лами. Никога не са били продавани, нито купувани като подаръци и това се е считало за голяма чест.

Характер

Кучето Лхаса апсо е предано и внушава доверие. Добре се разбират с децата и другите кучета. Като порода те може да са независими и странят от непознати, но с търпение и последователност може и станат относително послушни. Доста са чувствителни и не реагират особено, ако някой им викне.

Здраве

Подобно на много породи обаче страда от наследствени нарушения на зрението, които може да настъпят. Затова се препоръчва то да премине очен преглед. Също така са податливи на някои кожни заболявания.

Активност

Възрастният екземпляр се нуждае от поне час разходка дневно. Кипят от енергия и се радват, когато останат вкъщи и играят, защото могат да ходят с километри. Те са много доволни, когато всеки ден правят по няколко кратки разходки.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Изискванията за разчесване са сериозни за малкия екземпляр лхаса апсо. Четината е дълга, дебела и някак груба на допир. Подкосъмът е малко по-къс и мек и трябва да се разресва, за да няма по нея възли и сплъстявания. Професионален фризьор или фризьорспециалист от развъдниците на кучета ще ви даде съвет как се подстригва кучето.