NPPE Breed Library Info Page

Лхаса апсо

Лхаса апсо

Лхаса апсо е дребно куче с дълга козина и набита структура. Малко по-издължени са, отколкото би трябвало предвид техния ръст. Окраската на козината е жълтоа с нюансите на златото, пясъка или меда, тъмносива, пъстра, черна, бяла или кафява. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 25 см, а женските са малко по-дребни. В зряла възраст тежат 6-7 кг.

Лхаса апсо
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Лхаса апсо
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Лхаса апсо
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Лхаса апсо се създава в Тибет от монаси и аристократи преди около 2000 години. Пазели са храмовете и манастирите. Хората от Тибет наистина са хранели голямо уважение към тези малки кучета, тъй като са считали, че са били превъплъщение на светите лами. Никога не са били продавани, нито купувани като подаръци и това се е считало за голяма чест.

Характер

Кучето Лхаса апсо е предано и внушава доверие. Добре се разбират с децата и другите кучета. Като порода те може да са независими и странят от непознати, но с търпение и последователност може и станат относително послушни. Доста са чувствителни и не реагират особено, ако някой им викне.

Здраве

Подобно на много породи обаче страда от наследствени нарушения на зрението, които може да настъпят. Затова се препоръчва то да премине очен преглед. Също така са податливи на някои кожни заболявания.

Активност

Възрастният екземпляр се нуждае от поне час разходка дневно. Кипят от енергия и се радват, когато останат вкъщи и играят, защото могат да ходят с километри. Те са много доволни, когато всеки ден правят по няколко кратки разходки.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Изискванията за разчесване са сериозни за малкия екземпляр лхаса апсо. Четината е дълга, дебела и някак груба на допир. Подкосъмът е малко по-къс и мек и трябва да се разресва, за да няма по нея възли и сплъстявания. Професионален фризьор или фризьорспециалист от развъдниците на кучета ще ви даде съвет как се подстригва кучето.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук