Леонбергер

Леонбергер

Леонбергерът е едро, мощно и мускулесто куче. Чертите им са необичайни и благодарение на ципестите си крака те са идеални плувци. Окраската им е в златистите цветове на лъва, в червеникаво, червеникаво-кафяво, пясъчно-жълто (сивобежово или светлобежово), както и във всякакви цветове помежду им, с черна маска. Мъжките екземпляри на свой ред са с ръст 72-80 см и тегло 34-50 кг. Възрастните женски екземпляри достигат ръст 65-75 см и тежат 30-50 кг.

Леонбергер
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Леонбергер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Работно
Леонбергер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Породата леонбергер се появява през 40-те години на XIX век, която прилича на лъва от околностите на град Леонберг. Това е кръстоска между нюфаундленд и санбернар, както и обратна кръстоска до пиренейско планинско куче. Добиват много голяма популярност и са много известните личности, които са имали това куче. През Първата световна война породата е почти на изчезване, тъй като тогава хората не са могли да ги хранят. Малко са кучетата, чифтосвани от Втората световна война насам, когато те отново са били почти на изчезване. Днес кучето леонбергер е доста рядка порода, макар да набират популярност и да се роят.

Характер

Леонбергерите са открити, тихи, предани и уравновесени. Справят се идеално с други домашни любимци и деца и са игриви. Учат бързо и поради едрите му размери е особено важно то да се обучава. Затова то следва да започне възможно най-скоро.

Здраве

Подобно на повечето породи тези кучета може да страдат от най-различни наследствени нарушения на зрението и от дисплазия на бедрото и лактите (ставни заболявания, които може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Като малко кученце, това куче не трябва да прави много движения, нито да му се позволява да се изкачва и слиза по стълби. След като костната система се развие, тогава може да се увеличи движението. Възрастният екземпляр трябва да прави дълги разходки, като му допада да тича и играе. Обичат да играят във водата и наистина обичат да плуват. На здравия екземпляр са необходими по два часа движение на ден.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата Леонбергер. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Породата е с двойна козина, която се състои от сравнително дълга, плътно прилепнала четина и дебел подкосъм. Има по-голямо окосмяване с по-дълъг и дебел косъм около врата и гърдите, а косъмът около краката е мек. Козината се нуждае от разчесване по два или три пъти седмично, за да се премахнат падналите и падащи косми и те да се поддържат в добър вид.