NPPE Breed Library Info Page

Лейкланд териер

Лейкланд териер

Интелигентното работно куче лейкланд териерът е с гъста и твърда козина с окраска в черно и жълтокафяво, синьо и жълтокафяво, червеникаво, пшеничено жълто, червеникаво-сиво, червеникаво-кафяво, синкаво или черно. С набита структура е. Възрастният екземпляр е с ръст от 37 см, а теглото на мъжките и женските екземпляри съответно тежат 7 кг и 8 кг.

Лейкланд териер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Лейкланд териер
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Лейкланд териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Както предполага наименованието, породата териер произхожда от английския Лейк Дистрикт, национален парк в Англия, в който те се чифтосват от овчари за лов на лисици. Първоначално считана за разновидност на Патърдейл териерa, тази порода е известна от 1912 г. като лейкланд териер. Впоследствие са били привнесени различни породи, включително старата разновидност на териера с черна и жълтокафява окраска.

Характер

Преди работно куче, лейкланд териерът при необходимост е безстрашен и бърз. В домашни условия обаче играе ролята на домашен любимец. Дружелюбен, любвеобилен и привързан, той може да е забавен, но и палав. Към някои кучета може да проявяват агресия. Поради тази причина от съществено значение е социализирането им от ранна възраст.

Здраве

Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата).

Активност

Лейкланд териерът се нуждае от около час движение на ден, но, има ли кой да им ги предложи, с радост би приело по-дълги разходки. Ще се радва на игри в двора, но поради природната му склонност да рови в малки дупки, ще трябва да поставите здрави огради.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината се състои от дебел подкосъм и гъста и твърда четина. С това съчетание е защитена от тежките условия в Лейк Дистрикт, както и да защити кучето от насипите. Козината на лейкланд териера не линее, нуждае се от разресване по два пъти седмично. Освен това, показваните на изложби кучета се подстригват с машинка, а домашните любимци се подстригват по два пъти годишно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук