Лабрадор ретривър

Лабрадор ретривър | Породи кучета

Кучетата са едри и мощни, със здрава костна структура. Главите им са широки, а очите – меки и интелигентни. Опашките им са наистина неподражаеми с видроподобния си вид. Късата и гъста козина е в монохромно черно, жълто и шоколадово червеникаво-кафяво. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 56-57 см и тежат близо 30 кг. Женските на свой ред са с ръст 55-66 см и тегло 28 кг.

Лабрадор ретривър | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Лабрадор ретривър | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Лабрадор ретривър | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Породата лабрадор ретривър произхожда не от Лабрадор, както подсказва името, а от крайбрежието на канадския остров Нюфаундленд. Обучавани са да изваждат рибарски мрежи от ледените води, а през XIX век от Пул Харбър, пристанище в Обединеното кралство. До такава степен са ги харесвали, че англичаните са отправяли редица предложения за покупка към рибарите. Породата има небивал успех като хрътка. Тези кучета, известни навремето като породата Сейнт Джон, допадат дори на граф Малмсбъри, който започва да ги чифтосва и получената в резултат порода нарича лабрадор.

Характер

Лабрадорът неоспоримо се нарежда сред първите три най-популярни породи на семействата, стига да се радвате на движение достатъчно дълго! Дружелюбни и благи по характер, тези кучета се привързват към всеки. Те са приспособими общителни кучета, които могат да се привързват лесно към други животни и деца, защото проявяват търпение и прощават наистина много, но с това не бива да се злоупотребява. Те са наистина предани и обичат да ги включват към всички аспекти от семейния им живот. Лабрадорите ще лаят, за да привлекат вниманието ви към непознатите наоколо, но ще ги приветстват с отворени обятия.

Здраве

Подобно на повечето породи тези кучета може да страдат от най-различни наследствени нарушения на зрението и от дисплазия на бедрото и лактите (ставни заболявания, които може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Колкото и време да им отделите, лабрадорите ще са доволни, но помнете, че следва да им се отдели достатъчно време. На здравия възрастен екземпляр са необходими по два часа на ден. Обичат сравнително дългите разходки с възможност за тичане и игра на воля. Донасянето на предмети и играчки от водата е любима игра, но така може да се заиграят, че да им се случи нещо лошо. Затова бъдете особено внимателни. Имат склонност към напълняване, което често е поради липса на движение. Обичат и храната.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата лабрадор. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Козината на породата се поддържа лесно. Плътна и гъста е с подкосъм, който ги предпазва от всякакви атмосферни влияния. Поддръжката се извършва лесно. По веднъж на седмица е достатъчно, макар че в периода на линеене ще трябва да го правите по-често.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук