NPPE Breed Library Info Page

Къдравокосмест ретривър

Къдравокосмест ретривър

Тази едра, мощна порода с елегантен силует е с отличителна червеникаво-кафява или черна окраска на козината и с плътни, стегнати къдрици по тялото, а по главата, ушите и крайниците косъмът е гладък. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст от 69 см и тегло 36-45 кг.

Къдравокосмест ретривър
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Къдравокосмест ретривър
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Къдравокосмест ретривър
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Високо

Произход

Породата Къдравокосмест ретривър е с неуточнен произход, но са много породите, които водят началото си от хрътката, в т.ч. различните разновидности на ретривъра, Водния туид шпаньол и Ирландския воден шпаньол. За постигане на къдравина на козината, в кръстоската участва и пуделът. Първите сведения за породата датират от 1860 г. и то се превръща в отлично куче за лов на отстрелян дивеч, но популярността му като домашен любимец и работно куче спада с появата на Лабрадор ретривъра.

Характер

Това е уравновесено, уверено и дръзко куче, което е много независимо и може да страни от всеки, когото не познава добре. Към приятелите си обаче е много привързан и е тих и предан спътник. Кучето наистина обича да е навън и да изследва околностите и да връща на стопанина си предмети, били те във вода или извън нея.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Активното къдрокосместо куче се нуждае от два или повече часа разходки на ден. Обича да връща предмети, хвърлени на земята или във водата, а водоустойчивата му козина му позволява да излезе от водата „сухо“. Това е куче, което се труди неуморно, затова му стига да му дадете играчка и можете да забравите за него по време на разходка.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Къдрокосмест лабрадор. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Когато дебелата, къдрава козина линее, падналите косми трябва да се изрешат. Иначе разчесването и разресването трябва да се избягва, защото козината може да се наелектризира. По-скоро трябва да навлажните козината и да прокарате пръсти през нея и да я масажирате. Препоръчва се и да я подстригвате по малко всеки месец. Поискайте от развъдниците или от местния киноложки клуб точно как се прави това.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук