NPPE Breed Library Info Page

Котон де Тулеар

Котон де тулеар | Породи кучета

Малкото бяло куче е малко по-дълго, отколкото би трябвало, предвид ръста му. Козината му е дълга и сякаш памучна. Порасне ли, достига ръст 25-32 см и тегло 4-6 кг.

Котон де тулеар | Породи кучета
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Котон де тулеар | Породи кучета
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Шумно
  • Група : Мини
Котон де тулеар | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Кралското куче от Мадагаскар, както още наричат Котон де Тулеар, е порода, която е установена открай време и носи името си от Тулеар, пристанищен град от югозападната част на острова. Счита се, че през XV век малки дребни бели екземпляри от породата Бишон оцеляват след корабокрушение, като доплуват до брега на остров Тулеар. Там ги кръстосват с местни териери и така се заражда породата Котон де Тулеар. Добива популярност в кралското семейство и се прокарва закон, който позволява единствено на аристокрацията да притежава кучета от тази порода.

Характер

Развъждано от векове за куче-компаньон, Котон де Тулеар е любвеобилен и предан домашен любимец, който обича да е в компанията на хора и не обича да го делят от семейството. Обича задълженията, присъщи на декоративното куче, но то е и забавно, игриво и живо.

Здраве

В общия случай Котон де Тулеар се радва на добро здраве, като за тази порода са докладвани малко наследствени болести.

Активност

Дребната по размери порода Котон де Тулеар не се нуждае от много движение. По 30 минути на ден са достатъчни. Подсушете козината щателно, ако сте се разхождали, докато или след като е валял дъжд или сняг.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Котон де Тулеар (от френски „памук от Тулеар“) се нарича по този начин заради единичната си, сякаш памучна на допир козина с дължина 8-9 см. Ако разресвате кучето ежедневно, козината няма да се сплъсти. Домашните любимци трябва да се подстригват често, за да не се полагат големи грижи, но козината трябва да остави дълга, ако кучетата ще бъдат представяни на кучешки конкурси.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук