NPPE Breed Library Info Page

Койкер

Койкер | Породи кучета

Това куче е наистина привлекателно с гордо вдигнатата си глава и осанка. Малко по-издължено е, отколкото би трябвало предвид неговия ръст. Възрастните екземпляри достигат височина от 35-40 см и тежат 9-11 кг. Козината е със средна дължина, която е права с вълните на спокойното море и е бяла на оранжево-червеникави петна. Краищата на ушите са издължени, като там косъмът е по-дълъг и така образуват т.нар. „обици“.

Койкер | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Койкер | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Койкер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Хрътката койкер е порода, получила официално признание в Нидерландия през XVII век, като се счита, че произхождат от шпаньоли, внесени от Испания век по-рано. Първоначално, а и до ден-днешен, породата играе ролята на примамка. Привлича вниманието на патиците и ги отвежда към организатора на ловните действия, т.нар. койкер, и към неговите мрежи. Породата не е претърпяла големи промени през вековете, както може да се уверите от платната на холандските живописци.

Характер

Дружелюбното, бдително куче обича хората и, макар да страни от непознати, обича семейството си. С други кучета може да е агресивно, поради което особено важно е отрано и продължително да се социализира. Койкерът обича обученията и новите предизвикателства.

Здраве

В резултат от внимателно чифтосване вече са рядко срещани повечето признати наследствени заболявания на породата, като например епилепсията и слабите капачки на коленете.

Активност

Койкерът се нуждае от поне час разходка на ден. Не е за учудване, че обича водата и би се гмурнало в нея, ако я има наоколо. Подобно на кучешките спортове, като обученията за пъргавост например, някои койкери все още играят ролята на примамка за патици за лов или за птиците, обект на лова.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Водоустойчивата козина също е устойчива на замърсяване с кал. Подсуши ли се, тази кал лесно се изчесва. Достатъчно е разчесване по два пъти седмично, но обърнете специално внимание на по-дългия косъм около ушите и опашката и крайниците, тъй като бухналата опашка може да се сплъсти, ако я занемарите.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук