NPPE Breed Library Info Page

Кламбър шпаньол

Кламбър шпаньол

Кламбър шпаньолът е голямо и силно куче, което е с по-мощно телосложение и е по-едро от останалите породи шпаньол. В зряла възраст мъжките екземпляри достигат ръст 45-50 см и тегло 29,5-34 кг, а женските – 25-29,5 кг. Гъстата, копринена на допир козина е бяла на лимонено-жълти или оранжеви ивици, а муцуната е шарена.

Кламбър шпаньол
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Кламбър шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Кламбър шпаньол
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Открай време се счита, че Кламбър шпаньолът е френска порода, внесена в Обединеното кралство преди два века от граф Ноай, който, в опит да предпази кучетата си от опасност, отвежда породистите си шпаньоли в имението на граф Нюкясъл Кламбър парк, Нотингамшър. Малко са доказателствата в пълна подкрепа на тази теория и сега дори се счита, че тази порода е изцяло британска, получена от различни ловджийски шпаньоли и други породи.

Характер

Това куче е по-резервирано от своите братовчеди и е благо като характер. Макар предано на своите стопани, може и да им излае за нещо! Може да прояви характер, но обикновено му харесва да доставя удоволствие на околните. Затова той е ученик, чието обучение ще ви достави удоволствие, ако то е правилно.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче Кламбър шпаньолът има вероятност да развие наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Тази порода е известна с отличния си нюх и с радост ще се втурне по следа, докато се разхождате! Поради тази причина от съществено значение е да се научи командата „Ела!“, когато сте го пуснали без каишка. По-бавен е от останалите породи шпаньол и с радост ще прекара около час на ден в активна разходка.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Гъстата козина е копринена на допир и права и има по-дълъг перушинест косъм по крайниците и гръдния кош и тя ще се сплъсти, ако я занемарите. Козината по лапите трябва да се подстриже, за да се предотврати образуването на вълма косми, а ушите трябва да се проверяват редовно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук