Кламбър шпаньол

Кламбър шпаньол

Кламбър шпаньолът е голямо и силно куче, което е с по-мощно телосложение и е по-едро от останалите породи шпаньол. В зряла възраст мъжките екземпляри достигат ръст 45-50 см и тегло 29,5-34 кг, а женските – 25-29,5 кг. Гъстата, копринена на допир козина е бяла на лимонено-жълти или оранжеви ивици, а муцуната е шарена.

Кламбър шпаньол
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Кламбър шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Кламбър шпаньол
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Открай време се счита, че Кламбър шпаньолът е френска порода, внесена в Обединеното кралство преди два века от граф Ноай, който, в опит да предпази кучетата си от опасност, отвежда породистите си шпаньоли в имението на граф Нюкясъл Кламбър парк, Нотингамшър. Малко са доказателствата в пълна подкрепа на тази теория и сега дори се счита, че тази порода е изцяло британска, получена от различни ловджийски шпаньоли и други породи.

Характер

Това куче е по-резервирано от своите братовчеди и е благо като характер. Макар предано на своите стопани, може и да им излае за нещо! Може да прояви характер, но обикновено му харесва да доставя удоволствие на околните. Затова той е ученик, чието обучение ще ви достави удоволствие, ако то е правилно.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче Кламбър шпаньолът има вероятност да развие наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Тази порода е известна с отличния си нюх и с радост ще се втурне по следа, докато се разхождате! Поради тази причина от съществено значение е да се научи командата „Ела!“, когато сте го пуснали без каишка. По-бавен е от останалите породи шпаньол и с радост ще прекара около час на ден в активна разходка.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Гъстата козина е копринена на допир и права и има по-дълъг перушинест косъм по крайниците и гръдния кош и тя ще се сплъсти, ако я занемарите. Козината по лапите трябва да се подстриже, за да се предотврати образуването на вълма косми, а ушите трябва да се проверяват редовно.