NPPE Breed Library Info Page

Китайско голо качулато куче

Китайско голо качулато куче

Има две разновидности на Китайското голо качулато куче – „голо“ (със стърчащи от главата, крайниците и опашката „пискюлчета“) и породата Китайско качулато (Powderpuff), което е с двойна козина и дълъг, мек косъм. Освен това, два са видовете телосложение на тази разновидност. Първото е с фина и елегантна костна структура, а второто – с по-масивна и набита структура. Оптималният ръст на възрастните мъжки екземпляри е 28-33 см, а на женските – 23-30 см. В зряла възраст теглото им не надвишава 5,4 кг. Окраската на козината и съчетанията от цветове са много.

Китайско голо качулато куче
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Китайско голо качулато куче
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Мини
Китайско голо качулато куче
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Среден

Произход

Точният произход на Китайското голо качулато куче не е установен, но се счита, че води началото си от „голите“ кучета от Африка, от които, след чифтосването им с мини породи от Китай, се получава дребно, „голо“ куче. Те са били притежание на кралската династия Хан и са пазели нейните съкровища. Друго нейно предназначение е било да охранява. Китайските моряци пътуват с тези кучета по цял свят, като по-едрата порода на Китайското голо качулато куче спомагат за контролирането на популациите плъхове по корабите. През XVI век изследователите се натъкват на екземпляри от тази порода в Мексико, а и в други части на Централна и Южна Америка.

Характер

Това доволно, дружелюбно и добронамерено куче е любвеобилно, обича компанията на хората и не харесва да бъде оставяно задълго. Игриво е и обожава да се гушка в скута на хората, които обича.

Здраве

Китайското качулато куче може да има предразположеност към кожни заболявания и слънчеви изгаряния. Подобно на други дребни породи обаче капачките на коляното може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Освен това, може да страдат от много наследствени нарушения на зрението. Ето защо се препоръчва очен преглед.

Активност

Дребното по размери Китайско качулато куче не се нуждае от много движение. По 30 минути на ден са достатъчни.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Дългата козина на Китайското качулато куче ще се нуждае от разчесване по веднъж или два пъти седмично. При „голата“ разновидност е необходимо разчесване на опашката, лапите и гръдния кош. Кожата трябва да се навлажнява и е необходимо да слагате слънчезащитен крем, за да се избегне слънчево изгаряне. Имайте предвид, че генът, който отговаря за липсата на окосмяване, се асоциира и с лоша подредба на зъбите, което е нещо необичайно за окосмената разновидност на породата.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук