Кинг Чарлз шпаньол

Кинг Чарлз шпаньол

С аристократична осанка, това куче е със скъсен и набит торс и дълга, копринена на допир козина, която може да е права с вълните на спокойното море. Козината е черна с жълтокафяво или пък съчетание от черно, бяло и жълтокафяво, с бяло-червеникавата окраска на породата Бленхайм или рубинено червена. Възрастните екземпляри достигат ръст 30-33 см и тежат 3,6-6,3 кг.

Кинг Чарлз шпаньол
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Кинг Чарлз шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Мини
Кинг Чарлз шпаньол
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Размерите на някога работното куче Кинг Чарлз шпаньол бяха умалени до тези на декоративното куче на аристократичните дами. Това е бил дълъг процес, който е траел с векове. Осъществена е кръстоска с ориенталската мини порода, като например мопс и японски хин, до получаването на куче с големи очи, объл череп и сплесната муцуна. Тези белези са били типични за декоративните кучета от Далечния изток. Най-известният почитател на породата е бил крал Чарлз II, в чест на когото тя е била именувана.

Характер

Деликатното, доволно и любвеобилно куче е декоративното куче, което знае как да се отблагодари. Страни от непознати, но към стопаните и приятелите си е истински привързано. Разбира се добре с другите кучета и домашни любимци и се радва на присъствието на млади и стари, но децата трябва да са особено внимателни, тъй като с размерите си може да го нарани.

Здраве

Сирингомиелията е сериозно и болезнено неврологично заболяване, което се наблюдава при някои екземпляри. Подобно на много от дребните породи Кинг Чарлз шпаньол може да имат слаби капачки на коленете и тези с много плоска муцуна може да изпитат дихателни проблеми.

Активност

Дребната порода не се нуждае от много движение. Около 30 минути на ден са достатъчни, въпреки че при възможност би приело и повече. Те се радват на игри със своите собственици и те са умни кучета, които с радост биха приели обучение от всякакъв характер.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Козината със средна до дълга дължина ще се нуждае от разчесване по два или три пъти седмично, като се обръща специално внимание на дългия косъм по ушите, крайниците и опашката, която ще се сплъсти, ако бъде занемарена.