NPPE Breed Library Info Page

Кеърнтериер

Кеърнтериер

Късокраките Кеърнтериери с мощна физика са с лисичесто изражение, твърди козини и малки, щръкнали уши. Макар да не е с набита структура, те са с добре развита мускулатура и имат вид на работни дребни кучета. С твърда и гъста четина са, а прилепналият към кожата подкосъм е къс и мек. Окраската на кеърнтериерите може да е в кремаво, в златистия цвят на житения клас, сиво или почти черно с прошарване в почти всички цветове на дъгата. Възрастните екземпляри са с ръст 28-31 см и тегло 6-7,5 кг.

Кеърнтериер
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Кеърнтериер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Кеърнтериер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Кеърнтериер произхожда от западните острови на Шотландия и, в частност, от остров Скай. Екземпляри от породата са живели още през XVI век. Порадата е именувана в част на грамада камъни, струпани над нечий гроб или за да служат като ориентир (на английски cairns). Те се превръщат в любимо скривалище за лисици и други животни, а малкият, но и безстрашен Кеърнтериер обича да рови там и да намира вредители. Голямо е разнообразието от разновидности на териера, от които впоследствие се оформят в четири отделни породи – Кеърн, Скай, Западнохайландски и Шотландски териер.

Характер

Породата се отличава с жизнерадостност, бдителност, живост и екстровертност и може да бъде обучена да се отнася добре към децата. Също така, съжителстват нормално с други кучета, въпреки че винаги ще отстояват себе си. Трябва обаче да бъдат обучавани от ранна възраст да приемат котките и другите домашни любимци. В противен случай, щом пораснат, ще ги тормозят. Понеже са независими и опърничави, от съществено значение е деликатното и последователно обучение.

Здраве

Подобно на повечето породи обаче Кеърнтериерът може да развие различни нарушения на зрението, както и дисплазия на тазобедрената кост и лактите (ставните заболявания може да са болезнени и да доведат до нарушение на двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Друго установено заболяване е увреждането на тазобедрената кост.

Активност

Тази порода кипи от енергия и трябва да им се дава възможност да тичат и играят поне по час на ден. Ловджийският им инстинкт обаче е толкова мощен, че ще се втурнат след плячката си, затова каишката трябва да се сваля в оградени пространства. Уверете се също така, че кучето отговаря на командата „Ела!“ Натурата на териера е такава, че все им се рови в земята, било то на поляната или в любимата ви леха с рози. Затова никак не е лошо да им отделите място за ровене!

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Двойната козина на Кеърнтериера не пропуска вода, трябва да се разчесва и разресва веднъж седмично. В периода на линеене, което обикновено настъпва два пъти годишно, трябва да щавите падналите косми на ръка.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук