Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Малкият шпаньол е с къса, но добре оформена муцуна, големи кафяви очи и копринена на допир четина. Като окраска породата се среща в черно и жълтокафяво, червеникаво и бяло (Бленхайм) и в комбинация от три цвята (с червеникаво-кафяви ивици на перлено-бял фон). Възрастните екземпляри са с ръст 30-33 см и тегло 5,5-8 кг.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол
  • размер : Дребно
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Кавалер Кинг Чарлз шпаньол
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Мини
Кавалер Кинг Чарлз шпаньол
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Първите екземпляри на породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол се появяват от мини-шпаньолите от картините на художници от XVI, XVII и XVIII век като Тициан и Гейнзбъро. Били са много популярни сред дамите и са се топлили в техния скут. Крал Чарлз II дотолкова ги е харесвал, че не се е делял от тях нито за миг. През XIX век популярността му запада за сметка на една негова чипоноса разновидност. Граф Марлборо обаче му остава верен и продължава да ги развъжда в Двореца Бленхайм. През 1926 г. един американец на име Розуел Елдридж прави опит да възстанови породата в първоначалния й вид и предлага награда за онзи, който намери куче с външния вид на екземплярите от живописта от този период. Внушителната сума от 25 британски лири отива при семейство Кръфт.

Характер

Тези семейни кучета се привързват лесно и не са особено взискателни. Дружелюбни са, затова са добра компания за чувствителни деца и за по-активни хора в напреднала възраст. Не лаят кой знае колко, когато идват непознати. Това обаче не са кучета-пазачи, защото почти всеки ще посрещнат радушно. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол няма нищо против никого, че дори против котките и други малки домашни любимци. С относително малките си размери и откритост, ще ви съставят отлична компания, когато тръгнете на път.

Здраве

Сред най-често срещаните наследствени заболявания са сърдечните заболявания, както и уврежданията на главния мозък и гръбначния стълб (сирингомиелия). Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно преди чифтосване е много важно да се направи преглед на очите, тазобедрената кост, мозъка и гръбначния стълб.

Активност

Кинг Чарлз шпаньолът ще се приспособи към активността, която можете да си позволите. Имайте предвид, че ако не го извеждате редовно, ще си имате проблеми. Около час разходка на ден е достатъчна, а в игрите и обучението, бъдете сигурни, те ще преуспеят.

Хранене

Дребните кучета са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо горят калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Тези кучета трябва да се разресват щателно веднъж седмично. Ноктите трябва да се режат веднъж на месец. Също толкова често трябва да се подкъсява окосмяването между възглавничките на лапите. Това е куче, чиято козина линее, но след редовно разресване пораженията върху мебелите няма да са толкова големи. Особено внимателно трябва да почиствате ушите, тъй като са клепнали и не се проветряват добре. Ето защо могат да се възпалят, ако не се грижите добре за тях.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук