Канадско ескимоско куче

Канадско ескимоско куче

Кучето е подобно на шпица с широк гръден кош, гъста козина и голяма бухнала козина (която може да е извита над гърба) и прави уши. Това е впечатляващо и мощно куче с окраска в черно и бяло, сиво и бяло, червеникаво и бяло, наситено и по-бледо черно и бяло. Възрастните мъжки екземпляри достигат височина от 58-70 см и тежат 30-40 кг, а женските са с ръст 50-60 см и тегло от 18-30 кг.

Канадско ескимоско куче
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Канадско ескимоско куче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Шумно
  • Група : Работно
Канадско ескимоско куче
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Високо

Произход

Канадското ескимоско куче работи с ловците на тюлени от инуитските племена. Били са отлични търсачи на дупките във водата, през които тюлените са поемали въздух, а също са пазели племето от големи хищници, като например полярни мечки. Използвали са ги и за теглене на шейни. Счита се, че през 20-те години на ХХ век в родината им е имало 20 000 екземпляра от тази порода, но само след 50 години с появата на снегомобила тази нужда изчезва и бройката им рязко намалява до едва 200 екземпляра. Тогава се създават специални развъдници за опазването на тази порода, която, независимо от това, остава многобройна единствено в Канада.

Характер

Породата е било развивана за работни, а не толкова за декоративни цели. След редица чифтосвания, това куче вече може да тегли до 80 кг на разстояние от 110 км всеки ден в полярни условия. Наистина не му приляга да е домашно куче! Обича да е компанията на други кучета, привързва се към хората. Освен това, е игриво, любознателно и лае доста.

Здраве

В общия случай Канадското ескимоско куче е жилаво куче, което не страда от особени здравословни проблеми.

Активност

Нуждае се от много тичане – от поне два часа на ден, за да удовлетвори нуждата си от движение. Задължително е да го включвате в състезания с шейни, защото това е хоби и изразходва неговата енергия. Не бива обаче да го претоварвате, когато навън е топло, защото по-високите температури го изтощават.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Топлата козина с дължина 8-15 см не пропуска вода, а подкосъмът е плътен. Мъжките екземпляри са с по-гъст и дълъг косъм в областта на врата и раменете. Козината трябва да се разчесва по два пъти седмично, но това трябва да се прави, когато козината линее активно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук