Късокосместо/гладкокосместо италианско гонче

Късокосместо/гладкокосместо италианско гонче

Това е хрътка със средни размери, като мъжките екземпляри достигат ръст от 52-59 см, а женските – 48-56 см. Откъм козина разновидностите на италианското гонче са две – грубокосместо или гладкокосместо. Като окраска може да е в черно и жълтокафяво и всякакви нюанси от червеникаво до златисто-жълтото на пшеницата. С четвъртита форма и фина костна структура, тази хрътка е повече атлетична, отколкото масивна. Порасне ли, тежи около 20-23 кг.

Късокосместо/гладкокосместо италианско гонче
  • размер : Едра
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Късокосместо/гладкокосместо италианско гонче
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Късокосместо/гладкокосместо италианско гонче
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Ниско

Произход

Италианското гонче е древна порода, за която се твърди, че произхожда от древен Египет. Използвали са го от векове в родината си Италия за сплашване на глигани, като можете да го видите на много италиански платна от ренесансовия период. Счита се, че кучето е резултат от кръстоска между дог и хрътките, гонещи дивеча по следа или след като видят обекта на лова. Резултатът е една безстрашна порода, която има еднакво развити зрение и обоняние. Понастоящем италианското гонче е предимно ловджийско куче за сплашване на диви зайци.

Характер

Италианското гонче има остър ловджийски инстинкт и неотклонно върви по следа. Обикновено тих и резервиран, се превъзбужда и лае, когато хване следа. Това е куче, което ще ви порази с деликатността, благия си и добронамерен характер. То наистина прелива от енергия и се нуждае от семейство с активен начин на живот.

Здраве

Това е порода с добро здраве, като във ветеринарната литература за нея не се съобщава за сериозни и често срещани здравословни проблеми.

Активност

Тази хрътка се нуждае от два или повече часа движение на ден. С тази огромна енергия и сила може да върви по следа с часове! Тази хрътка наистина е способна да заглуши командите ви, затова се постарайте с обучение то да ви „чува“. И не забравяйте да му дадете каквото то иска – игра, в която носът му да се прояви.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Разновидностите на козината са две. Грубокосместото италианско гонче е с плътна и твърда до грубост козина с дължина максимум 5 см. Гладкокосместата разновидност е отново плътна, къса и наистина лъскава. И двете козини не изискват особени грижи. По веднъж седмично е достатъчно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук