Спиноне италиано

Спиноне италиано

С четвъртита форма, мускулестият Спиноне италиано е с мощна и набита структура. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 60-70 см и тегло 34-39 кг, а женските – ръст 58-65 см и тегло 29-34 кг. Грубата козина е със средна дължина в бяло, бяло и оранжево, ивичесто оранжево (фина смесица от бели и цветни косми), бяло и кафяво, и в бледокафяво.

Спиноне италиано
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Спиноне италиано
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Спиноне италиано
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Не се знае откъде произхожда породата Спиноне италиано, но има техни изображения от ренесансовия период. Тези грубокосмести пойнтери не са изглеждали по-различно от едноименните екземпляри от днешни дни. Понякога наричано Спиноне италиано или Италиански грифон, в неговата родина се счита за универсалната хрътка за ловни цели, която умее както да насочва плячката, така и да я носи. Еднакво ентусиазирано влиза във водата, прекосява блата и играе на сушата.

Характер

Това мило, толерантно и общително куче е забавен спътник и се радва на компанията на хората – независимо дали играе в двора или лежи доволно в краката ви след дълга разходка. От съществено значение е домът с динамични хора, с които ще може да играе на воля.

Здраве

В общия случай Спиноне италиано е жилава порода, която се радва на добро здраве. Като повечето едри породи има вероятност да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

На това куче са необходими поне два часа движение на ден. То е много мощно и се радва на движение от всякакъв характер – от лов, донасяне и носене на плячка до плуване или донасяне на играчки (от сушата или водата).

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Спиноне италиано. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Дебелата и груба козина е с дължина 4-6 см, а по гъстите му вежди, мустаци и брада полепват капки и храна, които трябва да се почистват редовно. Козината следва да се разчесва по два пъти седмично и да се прочиства при необходимост там, където има паднали косми.