NPPE Breed Library Info Page

Спиноне италиано

Спиноне италиано

С четвъртита форма, мускулестият Спиноне италиано е с мощна и набита структура. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 60-70 см и тегло 34-39 кг, а женските – ръст 58-65 см и тегло 29-34 кг. Грубата козина е със средна дължина в бяло, бяло и оранжево, ивичесто оранжево (фина смесица от бели и цветни косми), бяло и кафяво, и в бледокафяво.

Спиноне италиано
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Спиноне италиано
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Спиноне италиано
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Не се знае откъде произхожда породата Спиноне италиано, но има техни изображения от ренесансовия период. Тези грубокосмести пойнтери не са изглеждали по-различно от едноименните екземпляри от днешни дни. Понякога наричано Спиноне италиано или Италиански грифон, в неговата родина се счита за универсалната хрътка за ловни цели, която умее както да насочва плячката, така и да я носи. Еднакво ентусиазирано влиза във водата, прекосява блата и играе на сушата.

Характер

Това мило, толерантно и общително куче е забавен спътник и се радва на компанията на хората – независимо дали играе в двора или лежи доволно в краката ви след дълга разходка. От съществено значение е домът с динамични хора, с които ще може да играе на воля.

Здраве

В общия случай Спиноне италиано е жилава порода, която се радва на добро здраве. Като повечето едри породи има вероятност да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето.

Активност

На това куче са необходими поне два часа движение на ден. То е много мощно и се радва на движение от всякакъв характер – от лов, донасяне и носене на плячка до плуване или донасяне на играчки (от сушата или водата).

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при породата Спиноне италиано. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Дебелата и груба козина е с дължина 4-6 см, а по гъстите му вежди, мустаци и брада полепват капки и храна, които трябва да се почистват редовно. Козината следва да се разчесва по два пъти седмично и да се прочиства при необходимост там, където има паднали косми.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук