NPPE Breed Library Info Page

Италиански грейхаунд

Италианска хрътка | Породи кучета

Това е куче със стройна и елегантна стойка, което изглежда като стандартния грейхаунд, но в умален вариант. Козината може да е гладка и лъскава и може да добива най-различни оттенъци За повече информация вижте характеристиките на породата. Главата е тясна с много фина муцуна, а ушите са леко сгънати и са поставени високо. Гръбначният стълб е с лека извивка и чупка към кръста. Леката походка е с високо повдигнат крак. Възрастните екземпляри на Италианския грейхаунд достигат ръст 32-38 см и тежат 3,6-4,5 кг.

Италианска хрътка | Породи кучета
  • размер : Мини
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : По-малко от седмица
Италианска хрътка | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Мини
Италианска хрътка | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Корените на породата Италиански грейхаунд могат да се търсят в Египет. Всъщност, мумифицираните кучета от гробниците на фараоните имат много сходства с породата, която срещаме в наши дни. През VI век пр. Хр. се превръща във фаворит на гръцката и римска аристокрация, след като с кораби е докарано от Средиземноморието. Тази порода достига пик в популярността си през XVI-XVII век, когато във всеки от кралските дворове има такива екземпляри. Известни личности, които са били стопани шотландската кралица Мария Стюарт, Чарлз I, Фридрих Велики и кралица Виктория. Италианският грейхаунд е участвал в лов на зайци, но впоследствие се е извършило чифтосване с цел той да се превърне в декоративно куче.

Характер

На това куче не може да се устои, защото непрекъснато се гушка във вас, отчасти заради привързаност, а и за да му е топло! Поведението на това куче може да се регулира, ако се социализира отрано. Затова ще приема нови хора и ситуации с по-голяма готовност. На това куче е необходимо време, но веднъж обвърже ли се, се превръща в отличен спътник в живота.

Здраве

В общия случай Италианският грейхаунд се радва на добро здраве, но има вероятност да си счупи крака. Като повечето породи обаче може да страда от наследствени нарушения на зрението и, следователно, е важно да премине очен преглед, преди да бъде чифтосано.

Активност

Въпреки че е много малко куче, това все още хрътка за лов и наистина обича да тича. Най-добре би било обаче ако то тича в затворени пространства, защото може да се „отстреля“ към дивеча. Следва внимателно да следите дали кучето е пораснало достатъчно и дори тогава трябва да внимавате с чупливите им крайници. Здравият индивид се нуждае от поне час разходка на ден.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Италианският грейхаунд се нуждае от малко грижи за козината, тъй като козината му е къса. С почистването с парче плат на козината ще се увеличи лъскавината на козината. Тези кучета се нуждаят от щателна грижа за зъбите, въпреки че зъбите им никак не са здрави.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук