NPPE Breed Library Info Page

Испанско водно куче

Испанско водно куче

Това куче е със средни размери. Козината му е къдрава и вълниста и, порасне ли, се дели на кичури. Породата е силна с добре развита мускулатура. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 44-50 см и тегло 18-22 кг, а женските са с ръст 40-46 см и тегло 14-18 кг. Козината се среща в монохромно черно, бяло или кафеникаво, или черно-бяло или бяло-кафеникаво.

Испанско водно куче
  • размер : Среден
  • Козина : Рипсена/мека и гъста
  • Козина : Веднъж седмично
Испанско водно куче
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Шумно
  • Група : Хрътка
Испанско водно куче
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Тази порода е с вълниста козина и съществува в Европа от няколко хилядолетия, като претърпява развитие в Барбе, Франция, и Ладжото Романьоло, Италия. Испанското водно куче се внася в Иберия от маврите, римляните или от търговците. Подкарвало е овце и кози по хълмистите терени и са помагали на рибарите от крайбрежните райони. Носели са всичко, изпуснато зад борда, а и за мрежи по време на риболов. Това куче прави всичко това и днес, като едно ново негово занимание е донасянето на водни птици. Граничната полиция ги използва и за „надушване“.

Характер

Преданото, хрисимо, балансирано и приятно куче ще обича цялото семейство, но най-често се привързват истински към един-единствен човек. С присъщия си охранителен инстинкт ще лае при необходимост, за да предупреди стопанина си.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Испанското водно куче се нуждае от поне час движение на ден. Това куче е с разностранни способности, като може еднакво добре да пази, носи плячка, а и да плува. С удоволствие би участвало във всякакви кучешки спортове. Уверете се, че водоемите са безопасни, преди то да влезе в тях, тъй като при първа възможност ще се втурне към тях да се гмурка. Ако това не е така, не сваляйте каишката.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Кичурите на това куче се оформят на ръка, за да не се сплъстяват. Не се разчесват, нито разресват. Напролет испанските селски стопани подстригват тези кучета заедно с овцете. Порасне ли прекалено много, козината се подстригва равномерно по цялата й дължина.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук