Късокосместа/гладкокосместа хрътка от Ибиса

Късокосместа/гладкокосместа хрътка от Ибиса

Това е високо куче е средно по размери с къса или груба козина и изправени уши. Окраската им е в монохромно бяло, червеникаво-кафяво или жълтеникаво, или произволна комбинация между тези три цвята. Възрастният екземпляр достига ръст 56-74 см и тежи 19-25 кг.

Късокосместа/гладкокосместа хрътка от Ибиса
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/гладка
  • Козина : Веднъж седмично
Късокосместа/гладкокосместа хрътка от Ибиса
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Обикновено тихо
  • Група : Хрътка
Късокосместа/гладкокосместа хрътка от Ибиса
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Хрътката от Ибиса е живо свидетелство на хода на историята. Корените на тази порода могат да се проследят до 4000-та година пр. Хр. По гробниците и пирамидите на древноегипетските фараони са изрисувани любимите им кучета. Емблематичен е техният образ до Анубис, древноегипетският бог на смъртта. Истината е, че породата не се е променила особено през всичките тези хилядолетия. Финикийските търговци пренасят хрътката от Ибиса на Балеарските острови и до ден-днешен те все още са работните кучета на Испания и заобикалящите я острови.

Характер

Това е чувствителна порода, която се привързва много бързо. Истински предани са и са отличният домашен любимец, ако попаднат в правилни ръце. Това не е порода за малодушни – може да лаят доста и обичат да са в компанията на други хора. Това не е порода, която може да оставите вкъщи задълго.

Здраве

В общия случай хрътката от Ибиса е жилава и страда от малко здравословни проблеми. Докладвани са и неврологични заболявания, но изглежда това не се случва често.

Активност

С неизчерпаемата си енергия тези кучета имат нужда от много движение, поне по два часа на ден за възрастните екземпляри. Щом тръгне по следата на дивеча, те ще тичат ли, тичат. Ето защо от съществено значение е заучаването на командата „Ела!“ и трябва да тичат в оградени пространства – там, където няма риск да ги удари кола, нито да ги застигне опасност.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Хрътката от Ибиса се разчесва лесно както при късокосместите, така и при дългокосместите разновидности. Разчесване по веднъж седмично е достатъчно и за двата типа козини.

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук