Ирландски вълкодав

Ирландски вълкодав

Най-едрата от всички породи кучета е с минимален ръст от 79 см и 71 см съответно за мъжките и женските екземпляри. Средният ръст на породата е 81-86 см за породата, като възрастните мъжки екземпляри тежат 54,5 кг, а женските – 40,9 кг. Въпреки огромните размери, в атлетичното телосложение има и грация. Грубата козина със средни размери е с окраска от сиво до стоманено сиво, пъстро, червеникаво, черно, бяло или светлобежово.

Ирландски вълкодав
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Ирландски вълкодав
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Ирландски вълкодав
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Ирландски вълкодав съществува от древни времена. Големите вълчеподобни овчарки съществуват в Ирландия още преди 2000 години. Дълга и впечатляваща е историята на това куче за крале и аристократи, което е било включвано във военни действия, сваляйки воини от конe и каляски, и активно е участвало в излавянето на вълци. Когато през 1786 г. с тяхна помощ вълците са били изтребени, популярността на породата запада – положение, утежнено от Големия глад от 40-те на XIX век, но благодарение на единици ентусиасти интересът към нея се възражда.

Характер

Дружелюбният и любезният гигант е джентълменът в кучешкия свят, но в ранна и юношеска възраст са енергични, че дори палави, затова може да не са подходящи за семейство с малки деца. Справят се добре с други деца, но може да са застрашени от размерите му. Сами по себе си гигантските размери, които ги правят неподходящи за много семейства, но за тези, които могат да се приспособят към неговите нужди, той е предан спътник в живота.

Здраве

Продължителността им е по-кратка от тази на повечето породи и повечето сериозни здравословни проблеми, към които Ирландският вълкодав е предразположен, са агресивна форма на рак на костите и сърдечни заболявания. Други наследствени заболявания са нарушенията на чернодробната функция и зрението, но, ако се проверяват редовно и чифтосването се извършва правилно, вероятността те да се проявят ще е малка.

Активност

Това куче може да достигне гигантски размери, но въпреки тях Ирландският вълкодав е активен и учудващо бърз и пъргав. Достигне ли зряла възраст и ако е здраво, това куче се нуждае от два часа движение на ден. Трябва особено да се внимава с прекомерното движение при кучетата, които все още не са пораснали, за да се избегне изкривяване на гръбначния стълб.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Грубата и твърда козина не изисква особени грижи, като е достатъчно да се разчесва по два пъти седмично.