NPPE Breed Library Info Page

Ирландски вълкодав

Ирландски вълкодав

Най-едрата от всички породи кучета е с минимален ръст от 79 см и 71 см съответно за мъжките и женските екземпляри. Средният ръст на породата е 81-86 см за породата, като възрастните мъжки екземпляри тежат 54,5 кг, а женските – 40,9 кг. Въпреки огромните размери, в атлетичното телосложение има и грация. Грубата козина със средни размери е с окраска от сиво до стоманено сиво, пъстро, червеникаво, черно, бяло или светлобежово.

Ирландски вълкодав
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Ирландски вълкодав
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Ирландски вълкодав
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Породата Ирландски вълкодав съществува от древни времена. Големите вълчеподобни овчарки съществуват в Ирландия още преди 2000 години. Дълга и впечатляваща е историята на това куче за крале и аристократи, което е било включвано във военни действия, сваляйки воини от конe и каляски, и активно е участвало в излавянето на вълци. Когато през 1786 г. с тяхна помощ вълците са били изтребени, популярността на породата запада – положение, утежнено от Големия глад от 40-те на XIX век, но благодарение на единици ентусиасти интересът към нея се възражда.

Характер

Дружелюбният и любезният гигант е джентълменът в кучешкия свят, но в ранна и юношеска възраст са енергични, че дори палави, затова може да не са подходящи за семейство с малки деца. Справят се добре с други деца, но може да са застрашени от размерите му. Сами по себе си гигантските размери, които ги правят неподходящи за много семейства, но за тези, които могат да се приспособят към неговите нужди, той е предан спътник в живота.

Здраве

Продължителността им е по-кратка от тази на повечето породи и повечето сериозни здравословни проблеми, към които Ирландският вълкодав е предразположен, са агресивна форма на рак на костите и сърдечни заболявания. Други наследствени заболявания са нарушенията на чернодробната функция и зрението, но, ако се проверяват редовно и чифтосването се извършва правилно, вероятността те да се проявят ще е малка.

Активност

Това куче може да достигне гигантски размери, но въпреки тях Ирландският вълкодав е активен и учудващо бърз и пъргав. Достигне ли зряла възраст и ако е здраво, това куче се нуждае от два часа движение на ден. Трябва особено да се внимава с прекомерното движение при кучетата, които все още не са пораснали, за да се избегне изкривяване на гръбначния стълб.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, се нуждае от по-различен баланс, с които да се посрещнат нуждите от витамини и минерали на ставите и хрущялната тъкан на кучето. Стомашните проблеми са нещо често срещано за породата. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Грубата и твърда козина не изисква особени грижи, като е достатъчно да се разчесва по два пъти седмично.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук