Ирландски воден шпаньол

Ирландски воден шпаньол

Това е най-високото куче от всички шпаньоли, като възрастните мъжки екземпляри са с ръст 53-58 см, а женските – 51-56 см. Тежат между 20 и 30 кг. Интелигентното и компактно куче е силно и е с къдрава козина с необичаен цвят, която е тъмно червеникаво-кафяво с пурпурни нюанси.

Ирландски воден шпаньол
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Ирландски воден шпаньол
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Ирландски воден шпаньол
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Счита се, че Ирландските водни шпаньоли пристигат в Ирландия с рибари от Франция, Испания, Португалия и Италия. Родословието им е неизвестно, но може да включва породите пудел, португалско водно куче и барбет. Първоначално се използва за лов, сплашване и донасяне на водни птици от блата и реки, като оттам произтича прозвището му „Блатното куче“! Първият познат Ирландски воден шпаньол се нарича „Боцманът“. Роден през 1834 г., който принадлежи на дъблинчанин, наречен Джъстин Маккарти. Всички модерни Ирландски водни шпаньоли произхождат от това куче.

Характер

Въпреки че се нарича шпаньол, работи като куче, което носи „плячката“ в полеви състезания и това е много универсална хрътка. В дома, като компаньон, Ирландският воден шпаньол е забавен домашен любимец, който се привързва лесно. Страни от непознати, докато не се запознае с тях. Уравновесено е и е уверено.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Това е енергично куче, на което са нужни два или повече часа движение на ден. Обича простора и, разбира се, се чувства като риба във водата и е готово да влезе във всеки един водоем или дори в голяма локва, ако случи на някоя по време на разходка!

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Козината на гъсти спирали е естествено омазнена, като му осигурява защита, докато плува в студени води. Използвайте едър гребен, за да разчешете козината по веднъж или два пъти седмично. Къпете го и подстригвайте козината приблизително на всеки два месеца. След разресване използвайте спрей, за да я навлажните и за да възстановите вида на къдриците.