Ирландски териер

Ирландски териер

Този териер с елегантна стойка и средни размери е с груба козина, чиято окраска може да е червеникава, червеникава до пшеничена-жълта или жълто-червена. Възрастните мъжки екземпляри са с ръст от 48 см, а женските – 46 см. Тежат около 11-12 кг.

Ирландски териер
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : По-рядко от седмица
Ирландски териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Ирландски териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Въпреки че това е една от най-старите местни породи в Ирландия, използвана като пазач и за контрол на вредителите, Ирландският териер произхожда от графство Корк. Известно някога като Ирландски червен териер, за да се разграничи от останалите разновидности на Ирландския териер, това куче е известно и като „Червеният дявол“. Играел е ролята на пощенско куче през Първата световна война. Точният му произход е неизвестен, но вероятно е създаден от някогашния териер в черно и жълтокафяво.

Характер

Прозвището „Червеният дявол“ не му приляга. Да, териерите може да са безразсъдни и да вършат пакости, има репутацията, че при нужда проявява характер спрямо други кучета, но с хората е добронамерен, забавен и предан компаньон.

Здраве

В общия случай Ирландските териери са енергични, здрави кучета. Доказано е, че страдат от наследствено заболяване, наречено хиперкератоза, при което възглавничките на лапите се напукват, но след внимателно чифтосване този проблем е вече отстранен.

Активност

Необходим е около час движение на ден. Ако кучето проявява агресия, тогава, ако излизате на обществени места, трябва да го извеждате на каишка, за да е сигурно, че то няма да представлява проблем. Там, където няма други кучета, я свалете, за да изпита радостта от свободата.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Грубата и твърда четина е права и прилепнала, а подкосъмът е по-мек и фин. Разчесвайте по два пъти седмично, а козината също ще трябва да се прочиства с ръка (когато усетите, че има паднали косми) два или три пъти годишно.