NPPE Breed Library Info Page

Ирландски териер

Ирландски териер

Този териер с елегантна стойка и средни размери е с груба козина, чиято окраска може да е червеникава, червеникава до пшеничена-жълта или жълто-червена. Възрастните мъжки екземпляри са с ръст от 48 см, а женските – 46 см. Тежат около 11-12 кг.

Ирландски териер
  • размер : Среден
  • Козина : Къса/твърда
  • Козина : По-рядко от седмица
Ирландски териер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Териер
Ирландски териер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Въпреки че това е една от най-старите местни породи в Ирландия, използвана като пазач и за контрол на вредителите, Ирландският териер произхожда от графство Корк. Известно някога като Ирландски червен териер, за да се разграничи от останалите разновидности на Ирландския териер, това куче е известно и като „Червеният дявол“. Играел е ролята на пощенско куче през Първата световна война. Точният му произход е неизвестен, но вероятно е създаден от някогашния териер в черно и жълтокафяво.

Характер

Прозвището „Червеният дявол“ не му приляга. Да, териерите може да са безразсъдни и да вършат пакости, има репутацията, че при нужда проявява характер спрямо други кучета, но с хората е добронамерен, забавен и предан компаньон.

Здраве

В общия случай Ирландските териери са енергични, здрави кучета. Доказано е, че страдат от наследствено заболяване, наречено хиперкератоза, при което възглавничките на лапите се напукват, но след внимателно чифтосване този проблем е вече отстранен.

Активност

Необходим е около час движение на ден. Ако кучето проявява агресия, тогава, ако излизате на обществени места, трябва да го извеждате на каишка, за да е сигурно, че то няма да представлява проблем. Там, където няма други кучета, я свалете, за да изпита радостта от свободата.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Грубата и твърда четина е права и прилепнала, а подкосъмът е по-мек и фин. Разчесвайте по два пъти седмично, а козината също ще трябва да се прочиства с ръка (когато усетите, че има паднали косми) два или три пъти годишно.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук