NPPE Breed Library Info Page

Ирландски сетер

Ирландски сетер

Забележителният атрибут на тази едра хрътка с добре развита мускулатура е с наситена жълто-кафява до махагонова козина. Това е плътно прилягаща и копринена на допир козина, която е мъхната по крайниците, ушите и по опашката. Балансирана и елегантна, тази порода крачи уверено с високо вдигната глава. Възрастният мъжки екземпляр е с ръст от 65 см и тежи 30,5 кг, а женският – с ръст от 61 см и тегло 26 кг.

Ирландски сетер
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Ирландски сетер
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Малко
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Ирландски сетер
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Ниско

Произход

Ирландските сетери е родоначалник на сетера като вид, като дава началото на породите Шотландски сетер и Английски сетер. Счита се, че породата е резултат от кръстоската между старата разновидност на шпаньола, сетер-шпаньолите и Шотландския сетер. През 1882 г. се сформира Клуб на ирландския червен сетер в Дъблин, след като граф Енискилън реализира програма за чифтосване, която създава характерната козина в монохромно червено. През 40-те години на ХХ век породата е на изчезване след епидемия от прогресивна ретинална атрофия. След откриването на ДНК тест за идентифициране на носителите на това очно заболяване, заболеваемостта пада драстично и породата се възстановява.

Характер

Този породист, общителен и добре обучен Ирландски сетер е изключително приятен в общуването домашен любимец, който се привързва лесно към семейството. Ако бъде отрано запознат с котките в дома и бъде внимателно наблюдаван, това куче ще се примири дори с тяхната компания. Това куче е повече от дружелюбно, затова от него не става добро куче-пазач, въпреки че няма да пропусне да съобщи за присъствието на посетител. Това куче кога ли ще порасте и именно в тази непреходна игривост е големият му чар.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Със слабия си стомах са податливи на стомашно-чревни заболявания.

Активност

Предназначението на Ирландския сетер е да участва в лов на птици. Това е много активно куче, което така обича движението. Възрастният екземпляр се нуждае от два или повече часа разходка. С ловджийския си нюх, който обаче лесно се неутрализира от това, че вечно се разсейва, той така ще отнесе по следа, че стопанинът му ще има да го търси...

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали. Стомашните проблеми са нещо често срещано при Ирландските сетери. Стомахът им например често се подува. Можете да сведете този риск до минимум с по-чести хранения на по-малки порции.

Козина

Големият чар на това куче обаче е неговата козина. От съществено значение е ежедневното разчесване, с което козината да не се сплъстява. Същата е причината, заради която стопанинът ще трябва да подстригва окосмяването по възглавничките на лапите и зад ушите. Може да ви се наложи да потърсите професионален фризьор, който да оформя козината от време на време. Ако кучето ви ще бъде представяно на изложба, ще трябва да положите особени грижи за козината, за да има шансове за победа. От особено значение е обгрижването, което не може да се отхвърли, е внимателното и редовно почистване на ушите. Тъй като ушите са приклепнали, в ушните миди прониква много малко въздух и по този начин се създават условия за бактериална инфекция.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук