NPPE Breed Library Info Page

Ирландски червено-бял сетер

Ирландски червено-бял сетер | Породи кучета

Това куче е силно, с атлетично телосложение. Бухналата му козина е със средна дължина и е с белезникавия цвят на перлата, по който има червени петна. Възрастните екземпляри достигат ръст 58,5-68,5 см и тегло 27-32 кг.

Ирландски червено-бял сетер | Породи кучета
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Ирландски червено-бял сетер | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Хрътка
Ирландски червено-бял сетер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Той е първи братовчед на Ирландския червен сетер! Първите сигурни свидетелства за Ирландския червено-бял сетер са от XVIII век, макар че е много вероятно да са съществували и преди това. В текстове от XVI век се споменава за ловджийски кучета с подобна окраска. Дали това са били те? Сетерите са били спортни кучета, ползвали се с голяма популярност през XVII-XVIII век в средите на земеделската буржоазия. Тогава те са били предимно с червено-бяла окраска. Към края на XIX век обаче предпочитанията са за изцяло червена козина и тогава червено-белият сетер е застрашен от изчезване. За щастие има достатъчно оцелели екземпляри, които да възродят породата след Първата световна война.

Характер

Мило, послушно и добронамерено, това куче е идеалният спътник в живота, защото се привързва лесно и ентусиазирано се включва в дейностите на стопанина си. С неизчерпаемата си енергия се нуждае от наистина много движение.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Със слабия си стомах са податливи на стомашно-чревни заболявания.

Активност

Енергичното и активно куче трябва да се извежда по два или повече часа на ден, включително и да тичат на воля.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

козина

Препоръчва се разчесване и разресване на козината по два пъти седмично, като се обръща особено внимание на бухналата козина и най-вече на зоните около опашката, хълбоците, гърдите и корема. Занемарите ли я, тя ще се сплъсти.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук