Йоркширски териер

Йоркширски териер | Породи кучета

Декоративната порода йоркширски териер е позната най-вече със сплетените си кичури, чиято структура е много сходна с тази на човешкия косъм. Окраската на козината също е необичайна, добивайки стоманено-син и златист цвят (наситен жълтокафяв цвят). Създава усещане за значимост, като държи главата си гордо. Възрастните екземпляри достигат ръст 18-20 см и тежат 3,2 кг.

Йоркширски териер | Породи кучета
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Йоркширски териер | Породи кучета
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Шумно
  • Група : Мини
Йоркширски териер | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Ниско
  • Пазач : Среден

Произход

Счита се, че през 50-те години на XIX век шотландски тъкачи водят със себе си един дребен териер при преместването си от Шотландия в Англия, в частност Йоркшир и Ланкашир. Между тези териери, наричани още халифакс териери, се извършва кръстоска с местни дребни териери. Счита се, че тези кучета са резултат от кръстоска с манчестър териер, малтийска болонка, скай териер, данди динмонт териер и пейсли териер. Първоначално наричан скоч териер, през 1861 г. се превръща в породата Йоркширски териер, а през 1886 г. бива призната като такава от Британския киноложки клуб.

Характер

Йоркширският териер е дребно куче, което има отлично отношение към живота. Това е куче, което в един миг ще се сгуши в скута на баба, а в следващата ще скочи във въздуха и ще се нахвърли върху кучето на съседа, защото то знае кой е шефът. В края на краищата това са териери, които ревностно ще пазят територията си.

Здраве

Обикновено йоркширските териери живеят дълго. При все това, имат предразположеност към нарушение на зрението, конкретно заболяване на тазобедрената кост, камъни в жлъчката, стесняване на трахеята и вроден чернодробен дефект. Освен това, капачките на коленете им може да прищракват от време на време (луксация на пателата).

Активност

За да е в добро здраве, е задължително то да се движи, и то много. Йоркширските териери обичат да ходят, а и да тичат с километри, ако им се удаде такава възможност. Кратката разходка също би ги удовлетворила, стига да има какво да душат наоколо, или пък получат правилния стимул. Помнете, че йоркширските териери не само кучета за гушкане, но и обичат да тичат, да донасят и играят като всяко друго куче. На възрастния екземпляр са необходими поне 30 минути движение на ден.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Като домашен любимец йоркширският териер трябва да се изчетква ежедневно, като се използва четка и гребен, за да е сигурно, че ще се премахнат всякакви възли и сплъстявания. Плитчицата трябва да се сваля, разчесва и след това прави наново. Остане ли ластикът на главата с дни, ще се наруши целостта на косъма. Косъмът под и около опашката трябва да се проверява за остатъци от фекалии. Зъбите също трябва да се мият ежедневно, тъй като в малката му уста се събира какво ли не и зъбите му може да се развалят. Щом се научите как да правите прическата му, разчесването не би следвало да отнема повече от 15 минути.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук