Ховаварт

Ховаварт

Ховавартът е едро и мощно куче със средно дълга до дълга козина, което е малко по-дълго, отколкото би трябвало, предвид неговия ръст. Има голяма разлика между мъжките и женските екземпляри. Възрастните мъжки екземпляри достигат ръст 63-70 см и тегло 30-40 кг, а женските – ръст 58-65 см и тегло 25-35 кг. Козината не пропуска вода и е с окраска в черно, жълто или в черно и златисто.

Ховаварт
  • размер : Едра
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : По-рядко от седмица
Ховаварт
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Средно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Работно
Ховаварт
  • Самостоятелен престой : От 1 до 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Високо

Произход

Тази германска порода се чифтосва, за да се защити добитъкът, селските стопанства, че дори замъците от Средновековието. За съжаление, породата Ховаварт отмира, но се пресъздава от зоолог на име д-р Кьониг след Първата световна война. Открива подобни на Ховаварт кучета в областите Харц и Шварцвалд. Осъществява чифтосване с Немската овчарка, Унгарския куваш, Нюфаундленда, Леонбергера и други подобни породи, докато не се постига външният вид от изображения по старите рисунки.

Характер

Увереното, смело и многостранно развито куче Ховаварт е предано на стопанина си куче. С мощния си охранителен инстинкт защитава своя дом и семейство. От съществено значение обаче е то да се социализира отрано, но като цяло в характера си носи толерантност и уравновесеност.

Здраве

Като повечето породи обаче не е изключено да развият дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват тазобедрените кости на кучето. Породата все по-често страда от хипотиреоидизъм, т.е. понижена активност на щитовидната жлеза.

Активност

Едрото и енергично куче се нуждае от два или повече часа движение на ден. Радва се на дългите разходки и тръгва незабавно по следа, и може също така да бъде обучавано на високи нива на послушание, благодарение на които да се справя отлично в състезанията за цивилни кучета, явяващи се аналог на тези, провеждани за полицейски кучета.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и, освен всичко останало, той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

С рядък подкосъм е, а гъстата четина е със средна дължина. Косъмът е по-плътен по гърдите, корема, хълбоците и опашката. Козината трябва да се разчесва по два или три пъти седмично, за да не се сплъстява.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук