NPPE Breed Library Info Page

Хаванска болонка

Хаванска болонка

Хаванската болонка може да е мини-порода, но с мускулесто тяло. С по-издължено тяло, отколкото би трябвало предвид ръста им, възрастните мъжки екземпляри са с ръст 23-28 см и тегло 3-6 кг. Козината е гъста, мека и копринена на допир, а пухкавата опашка е извита над гърба. Козината може да е с окраска в произволен цвят или няколко цвята.

Хаванска болонка
  • размер : Мини
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Ежедневно
Хаванска болонка
  • Алергии : Да
  • Падане на козина : Няма
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Мини
Хаванска болонка
  • Самостоятелен престой : Под 1 час
  • Взаимодействие с други животн : Високо
  • Пазач : Ниско

Произход

Хаванската разновидност на болонката е част от голямото семейство болонки, към което принадлежат и Френската болонка, болонката (от Болоня), Котон де Тулеар, Лъвското куче и Малтийската болонка. Това е малко бяло кученце от Средиземноморието, което е придружавало търговци по целия свят и дава началото на няколко различни породи. Някои негови стопани стигат и до Куба. Така то се превръща в породата, която местната аристокрацията, а след това всички кубинци, с радост приемат в скута си.

Характер

Хаванската болонка е жизнено, открито куче, което е дружелюбно и се привързва лесно. Както може да се очаква от тази мини порода, обича еднакво и деца, и възрастни, и им харесва да са в тяхната компания. Ще страда истински, ако бъде оставяно само редовно или твърде задълго. Игривото малко куче е не само с приятна муцуна и се радва, когато го обучават и учат на нови неща.

Здраве

Подобно на повечето дребни породи обаче слабите капачки на коленете им може от време на време да прищракват (луксация на пателата). Подобно на много породи обаче са възможни някои наследствени нарушения на зрението. Ето защо кучетата, които ще бъдат използвани за развъждане, трябва да преминат очен преглед.

Активност

Дребната по размери Хаванска болонка се нуждае от поне половин час разходка на ден. Това куче е игриво и може да изразходва много енергия, докато играе в двора със семейството или пък докато го извеждате на разходка. Основното му забавление е да бъде до стопанина си, без значение накъде се е запътил той.

Хранене

Мини кучетата са с бърз метаболизъм, което означава, че те бързо изразходват калории, а поради малкия обем на стомаха трябва да ядат по малко и често. Храните за дребни породи са създадени, така че да предоставят необходимите основни хранителни вещества, а заради по-малката им муцуна е необходима купа с умален размер. Това също стимулира дъвкателните рефлекси и подобрява храносмилането.

Козина

Структурата на Хаванската козина е мека и копринена на допир. Вълниста или леко къдравееща, четината е бухнала с подкосъм. За да няма възли и сплъстявания, е необходимо ежедневно разчесване.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук