Ханаанско куче

Ханаанско куче | Породи кучета

То е средно по размери, чието телосложение е четвъртито, и с вид, наподобяващ този на шпица. С плътна, гъста козина е и с опашка, която щръква над гърба при превъзбуда или движение. Твърдата, права къса/средна козина е с най-различна окраска – червеникаво-кафяв, бял, черен или с цвета на пясъка. В идеалния случай възрастните екземпляри достигат ръст 50-60 см и тежат 18-25 кг.

Ханаанско куче | Породи кучета
  • размер : Среден
  • Козина : Средна/дълга
  • Козина : Веднъж седмично
Ханаанско куче | Породи кучета
  • Алергии : Няма
  • Падане на козина : Силно
  • Шум : Не твърде шумна
  • Група : Служебно
Ханаанско куче | Породи кучета
  • Самостоятелен престой : Над 3 часа
  • Взаимодействие с други животн : Среден
  • Пазач : Среден

Произход

Ханаанското куче е древна порода от Близкия изток. Използвали са се от древните израилтяни за пазене и подкарване на добитък. С преселението на израилтяните, техните кучета достигат до други земи, като само най-силните устояват на неблагоприятните климатични условия там. Бедуинските племена също приемат някои от тези кучета, за да пазят техните лагери и стада. През 30-те години на ХХ век това куче е страж на изолираните селища в Израел. Ханаанското куче е отличен избор за тях. Те са полудиви и успяват да устоят на прекомерната горещина. И до днес това куче все още пази бедуинските племена, а израилтянската армия ги използва като пазачи и патрули.

Характер

Ханаанското куче е сред малкото появили се по естествен път породи, които съществуват и до днес. С времето се превръщат в питомни кучета. Въпреки това, запазва изключително мощния си инстинкт за оцеляване, който може да ги направи свръхнезависими и бдителни. Пазят територията си, но не проявяват агресия към хората. Защитават семейството си – както децата, така и възрастните. Макар да не са дружелюбни към другите кучета, дори нападат женските екземпляри, затова от съществено значение е социализирането им от ранна възраст, като то никога не бива да спира.

Здраве

Като цяло се радват на добро здраве, като сред тези кучета са малко масово разпространените специфични здравословни проблеми. Преди чифтосване обаче е препоръчително е да се прегледат очите и тазобедрената кост, защото това са уязвимите места на това куче.

Активност

Обичат движението и са наистина пъргави и атлетични. Каквото и натоварване да им предложите, те ще се приспособят към него, независимо дали това се случва вкъщи или навън. Наистина им трябва едно продължително тичане от поне час дневно.

Хранене

В хранителния режим на вашето куче е необходимо да се постигне правилен баланс от всички основни групи хранителни вещества, включително постоянeн прием на вода. Следователно е важно редовно да се следи състоянието на организма, за да е сигурно, че кучето е в отлично състояние. Не забравяйте, че то трябва да се храни поне два пъти дневно в съответствие с насоките за хранене.

Козина

Това куче е с гъст подкосъм и права, твърда козина, къса до средна като дължина. Четината трябва да се разчесва веднъж седмично. В периода на линеене гъстата козина пада на големи вълма и тогава трябва да се разчесва ежедневно. За този тип козина са подходящи по-мека четка или ситен гребен.

dog-breed image missing

Това ли е най-подходящото куче за Вас?

Всички кучета имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи кучета пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето куче се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш куче от приют или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много кучета, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин. Персоналът научава всичко, което може за характера и особеностите на любимците, които приютява, и ще прекара известно време в опознаването на Вас, Вашето семейство и начина Ви на живот, преди да Ви запознаят с някое от кучетата. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода кучета, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите кучешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на кучето в дома Ви

Независимо от това дали сте решили да отглеждате малко кученце или вече пораснало куче, това е един вълнуващ момент в живота на всички. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете повече тук